Statini štite kosti

Statini, vrsta lekova koji se koriste u smanjivanju nivoa holesterola u krvi, takođe mogu biti sredstvo za smanjivanje rizika lomova kostiju u starijih žena iako će potvrdu prvih ohrabrujućih rezultata morati da daju dalja i obimnija istraživanja - navodi se u izveštaju objavljenom u SAD.

Rizici od lomljenja karličnih i butnih kostiju smanjuju se između 38 i 81 odsto dok su rizici od fraktura drugih kostiju (sem kičme) smanjeni između 5 i 51 odsto - potvrdile su četiri studije nezavisne jedna od druge

Za povrede i lomljenja ove vrste najčešće se krivi bolest osteoporoza koja izaziva slabljenje tkiva kostiju, izaziva njihovu poroznost pa stoga i lako dolazi do fraktura.

Ponovna istraživanja tragom osam ranijih studija potvrdila su da su pacijenti koji koriste statine imali zanemarljivo mali broj fraktura ali dve studije ipak nisu potvrdile ove nalaze.

"Ova otkrića dokazuju da statini jačaju strukturu kostiju u laboratorijskih glodara čime se nagoveštava mogućnost da statini mogu biti korisni i kao agensi za sprečavanje ili bar ublažavanje osteoporoze. Ipak, potrebna su intenzivna i široka klinička ispitivanja da bi se precizno ustanovilo lekovito dejstvo statina u prevenciji fraktura" - naglasio je dr  Daglas Bauer s Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalifornije u San Francisku.

Njegov izveštaj objavljen je u američkom stručnom časopisu "Arhiv interne medicine".

(FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.