SAD treba da se aktiviraju na Bliskom istoku

DAMASK, 11. maja 2010. (Beta-AFP) - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je u utorak u Damasku da je situacija na Bliskom istoku veoma loša i pozvao SAD da budu aktivnije u tom regionu.

"Mirovni proces na Bliskom istoku je pogoršan", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom na kraju dvodnevne posete toj zemlji. "Situacija je veoma, veoma loša. Vreme je da se nešto uradi", rekao je Medvedev i dodao da se slaže sa Asadom da SAD treba da imaju aktivniju ulogu.

Medvedev je takođe upozorio na mogućnost "katastrofe" u regionu u slučaju pogoršanja situacije. Rusija sa SAD, Evropskom unijom i UN čini "četvorku" za Bliski istok koja radi na pronalaženju rešenja za sukobe u tom regionu. Medvedev smatra da sve strane "nemaju dovoljno volje" za pronalaženje rešenja. "Treba stimulisati tu volju", rekao je on i dodao da bi Rusija mogla da preuzme na sebe taj zadatak.

Ruski predsednik je takođe rekao da je za mir na Bliskom istoku neophodno povlačenje izraelske vojske sa okupiranih arapskih teritorija i stvaranje nezavisne palestinske države koja bi mogla da u miru živi sa Izraelom.

Pogledajte još