Umri muški 4.0

Analogni Džon Meklejn vs digitalni Tomas Gebrijel!
Čvrsta uprljana pesnica vs brza manikirana tastatura!
Funkcioniše, ali sutra

Stara garda NYPD-a, Džon Meklejn, ozbiljno gazi šestu deceniju. Razveden, posvađan sa decom, u dugovima, s opuštenim podbratkom i "nula" kose, a i dalje onaj isti cool borac za pravdu i patriota. Ali, svet se promenio. Analogna pretnja je napustila soliter/avion. Neprijatelj stiže svuda ne skidajući pogled s monitora. Sediš, a uništavaš SAD! Samo, hakeri i njihov metroseksualni mastermind Tomas Gebrijel, nisu računali na mačo Meklejna, koji ne daje ni pet para što živi u CTRL-ALT-DELETE svetu.

Live Free or Die Hard - brzinom od nekoliko terabajta u sekundi delete-ovan naziv iz prvog tizera. Preterivanje sa forom, koje je igra na sigurno pretvorila u verziju 4.0 hita iz prošlog veka. Iz sličnog straha od preranog zakopavanja, verovatno potiče i odluka da "Umri muški 4.0" bude pušten istovremeno u većini svetskih zemalja. Dugo čuvana tajna Meklejnovog povratka je konačno ugledala svetlost junskog dana. Prognoza: Oblačno do mestimično sunčano!

Brus Vilis se iz godine u godinu penje sve više na listi najvećih holivudskih faca. Kako smo uopšte mogli da ga gledamo u seriji "Moonlight" onako "zelenkastog"? Čovek koga stalno zovu, a on bira. Opušteno se druži sa mlađahnim mužem svoje dugogodišnje drage i sprovodi strogu kontrolu momaka s kojim izlaze njegove ćerke. Faca, može mu se!

Dugo je Brus čekao kvalitetan povratak svog trejdmarka - njujorškog detektiva Džona Meklejna - i, kako sam kaže, dočekao ga je uključivanjem reditelja Lena Vajsmana u projekat. Slažemo se, dragi Brus, ali samo delimično.

Očekivanja su nam očigledno bila prevelika, a od njih može da se pregori u bioskopu. U filmskom svetu suznih heroja i nabudženih superheroja, baš nam je nedostajao taj obični tip s petljom, koji se ne usteže da zaprlja ruke. Nije problem što su godine ozbiljno načele Meklejna. I dalje je onaj stari - isti pogled, osmeh, pesnica. Međutim, replike nisu iste, primetno su slabije, ali to ne ide na Meklejnov račun, već na račun scenariste Marka Bombaka. Iako bi se ovo moglo pripisati vizuelnom vremenu, gde se od replika očekuje mnogo manje, isitinski problemi i dalje ostaju. Koliko vešto Vajsman i Bombak balansiraju klasičnu akciju i haj-tek egzibicionizam? I da li Meklejna prati dostojna svita?

Odgovori su: delimično i delimično, što u konačnom skoru "Umri muški 4.0" ostavlja sa etiketom prosečno. Meklejn/Vilis to nije zaslužio! OK, jeste ulickani softverski zlikovac Timoti Olifant, ultra zgodan momak, ali njegov "jednim klikom uništiću SAD"-šmek ostaje na nivou iskolačenih očiju. Meklejnova hakerska desnica Met Ferel, odnosno Džastin Long, pokazao se kao veoma talentovan momak, iako je njegov lik u trejleru izazvao spontanu reakciju: Gde nađoste tog klinaca iz serije "Ed"?! Megi Kju je, kako otprilike Meklejn kaže, "mršava kung-fu kučka, ali dobra riba, koja dobro izgleda ispod lifta".

Da bi se "Umri muški" apgrejdovao, tu je i parkur zvezda Siril Rafaeli ili, da opet citiramo Meklejna, "hrčak", kao i kultni Silent Bob - Kevin Smit, kao zadrigli haker Vorlok. Savitljive tastature, terabajti, Nokia symbian telefoni, razni gedžeti... Ukratko, sve je tu što je in danas. Jer, Meklejna danas gledaju neki novi klinci, edukovani teoretičari zavera, moderni anarhisti, paranoičari opterećeni terorizmom koji preti spolja i iznutra. I treba da gledaju ovaj film, jer je dobra zabava i pristojna akcija, s kvalitetnom dozom specijalnih efekata. Ipak, mi rođeni pre devedesetih znamo da je to moralo bolje. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.