Za SAD podela Kosova neprihvatljiva

BEOGRAD, 11. maja 2010. (Beta) - SAD se protive podeli Kosova koje priznaju kao suverenu i nezavisnu državu i smatraju da Beograd i Priština treba što pre da razgovaraju, ali ne o statusu već o rešavanju praktičnih problema, izjavio je u utorak pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon.

U intervjuu agenciji Beta Gordon je rekao da je evropska integracija Srbije i čitavog Balkana "strateški cilj administracije Baraka Obame", ali je ocenio da će Beograd teško stići do članstva sa nerešenim pitanjem Kosova.

Gordon je rekao da bi "mišljenje Međunarodnog suda pravde kakvo god da bude, moglo da posluži kao prekretnica" da se pitanje Kosova prevaziđe i da se rešavaju praktični problemi kako bi se poboljšali uslovi života za sve građane.

"Mislimo da su potrebni novi razgovori Srbije i Kosova o praktičnim pitanjima. Ja to ne bih nazvao pregovorima jer je Kosovo nezavisna, suverena drzava i ne može se razgovarati o njegovom statusu, ali može i mora biti napora da se reše teška praktična pitanja" , rekao je američki zvaničnik.

Gordon, koji je zadužen za odnose sa Evropom i Evroazijom, smatra da bi Priština i Beograd trebalo da razgovaraju direktno i da nema razloga da se čeka na mišljenje Međunarodnog suda pravde. Na pitanje da li je podela Kosova prihvatljiva za Vašington Gordon je rekao da "SAD ne podržavaju" tu ideju jer bi to predstavljalo presedan koji bi podstakao razmišljanja o novim podelama što "nikome nije u interesu".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.