Važnost održivog finansiranja opština i gradova

BEOGRAD, 11. maja 2010. (Beta) - Unapređenje položaja lokalne samouprave i života građana Srbije, transferi lokalnim vlastima i uticaj samouprave na donošenje i izmene zakona koji se tiču njenog rada, teme su razmatrane u utorak u Vranju na sastanku gradonačelnika i predsednika opština.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština Leskovca, Lebana, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Surdulice, Bujanovca, Medveđe i Vranja, saopštila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović naglasio je neophodnost vraćanja transfera (novca) gradovima i opštinama i važnost održivog finansiranja opština i gradova, kao i formalizovanje odnosa SKGO sa Skupštinom i Vladom kako bi uticala na zakonodavstvo u ovoj oblasti, saopšteno je.

"Rešenost države da sprovede decentralizaciju ogledaće se pre svega u brzini vraćanja transfera. Ukoliko postoji volja, moguće je u republičkom budžetu naći rešenje za vraćanje barem jedne milijarde dinara za 63 najsiromašnije opštine u Srbiji", kazao je Paunović.

Sastanak predsednika opština i gradonačelnika u Vranju organizovan je kao prvi u nizu regionalnih sastanaka koji će biti posvećeni sličnim temama tokom maja i juna. Naredni sastanak će biti održan u Arilju, 18. maja 2010. godine.

Pogledajte još