Tražen premeštaj generala Krstića iz zatvora

BEOGRAD, 11. maja 2010. (Beta) - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je u utorak da je od predsednika suda zatražio da se general Radoslav Krstić premesti iz zatvora u Velikoj Britaniji u kojem je pretučen.

"Nažalost, taj incident je bio samo kulminacija jer je u više navrata dolazilo do sličnih situacija, mada ne sa ovakvim posledicima i zahtevali smo da on (Krstić) bude premešten iz tog zatvora", rekao je Ljaljić u Skupštini Srbije na kraju rasprave o predloženim zakonima.

Generala Vojske Republike Srpske Krstića (62) su prošlog petka u zatvoru Vejkfild napala tri muslimanska zatvorenika, predvođena Indritom Krasnićijem i naneli mu teške povrede žiletom po vratu i licu. Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja u izvršenju genocida u Srebrenici, prenet je u bolnicu, a po ukazanoj pomoći vraćen je u zatvor.

Ljajić je najavio i da će o tome prekosutra razgovarati s haškim tužiocem Seržom Bramercom, iako to, kako je naveo, nije u formalno-pravnom smislu njegova nadležnost. Ljajić je poručio da će od Bramerca tražiti podršku da osuđenici iz Srbije izdržavaju kaznu u zatvorima u Srbiji.

Nažalost, rekao je Ljajić, prepreka za to je preporuka generalnog sekretara UN iz 1993. da haški osuđenici ne mogu da izdržavaju kaznu na prostoru bivše Jugoslavije.

Pogledajte još