Tražen premeštaj generala Krstića iz zatvora

BEOGRAD, 11. maja 2010. (Beta) - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je u utorak da je od predsednika suda zatražio da se general Radoslav Krstić premesti iz zatvora u Velikoj Britaniji u kojem je pretučen.

"Nažalost, taj incident je bio samo kulminacija jer je u više navrata dolazilo do sličnih situacija, mada ne sa ovakvim posledicima i zahtevali smo da on (Krstić) bude premešten iz tog zatvora", rekao je Ljaljić u Skupštini Srbije na kraju rasprave o predloženim zakonima.

Generala Vojske Republike Srpske Krstića (62) su prošlog petka u zatvoru Vejkfild napala tri muslimanska zatvorenika, predvođena Indritom Krasnićijem i naneli mu teške povrede žiletom po vratu i licu. Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja u izvršenju genocida u Srebrenici, prenet je u bolnicu, a po ukazanoj pomoći vraćen je u zatvor.

Ljajić je najavio i da će o tome prekosutra razgovarati s haškim tužiocem Seržom Bramercom, iako to, kako je naveo, nije u formalno-pravnom smislu njegova nadležnost. Ljajić je poručio da će od Bramerca tražiti podršku da osuđenici iz Srbije izdržavaju kaznu u zatvorima u Srbiji.

Nažalost, rekao je Ljajić, prepreka za to je preporuka generalnog sekretara UN iz 1993. da haški osuđenici ne mogu da izdržavaju kaznu na prostoru bivše Jugoslavije.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.