Otvorena izložba Dada Đurića u Galeriji Haos

BEOGRAD, 11. maja 2010. (Beta) - U beogradskoj galeriji Haos u utorak uveče otvorena je izložba slika i crteža poznatog slikara Miodraga Dada Đurića, koji već decenijama živi u Francuskoj.

Izložbu, kojom je obeleženo i 15 godina rada te galerije, otvorila je umetnikova kćerka Janica Đurić, koja je učestvovala u postavljanju izložbe.

Janica Đurić rekla je da je Dado je kompletan umetnik, bilo kao crtač, kao slikar ili kao vajar. Prema njenim rečima, cilj izložbe je da osim "avanture linije" predstavi i razne načine crtanja kojima se Đurić bavio i još se bavi sa istim žarom.

Na izložbi u galeriji Haos predstavljen je i izbor umetnikovih gravira, jer, kako je istakla Janice Đurić, ti radovi predstavljaju jedno od najznačajnijih poglavlja njegovog stvaralačkog puta.

Miodrag Dado Đurić rođen je 1933. godine na Cetinju. Umetničko obrazovanje počeo je u Herceg Novom, nastavio ga potom u Beogradu, gde je završio Akademiju likovnih umetnosti, a 1956. godine otišao je u Francusku, gde i danas živi.

Osim crteža i uljanih slika, radio je grafike, keramiku, skulpture, scenografije, zidne slike, ilustracije bibliofilskih izdanja, kolaže i asamblaže. Njegova dela se nalaze u najvećim muzejima sveta.

Na otvaranju izložbe bili su ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i predsednik Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta Dragoljub Mićunović i direktorka Francuskog kulturnog centra Paskal Delpeš.

Pogledajte još