Marija Šerifović

Marija Šerifrović, jedina zvezda sa ovih prostora koja je uspela da se popne na evrovizijski tron, održala je koncert pred oko 10.000 obožavalaca u Beogradskoj areni. Popularni „nivo 400“ nije prodavan, ali su zato donje tribine i parter bili odlično popunjeni, pa je koncentracija mase odavala utisak kao da se sve dešava u dupke punoj hali.

Nije Marija bez razloga odlučila da pre vremena napusti Farmu i potpuno se posveti pripremi ovako velikog beogradskog koncerta. Spektakl, doduše, u ovom slučaju ne podrazumeva scenske efekte za pamćenje, leteće tanjire, avione i kamione, već audio-vizuelnu kompaktnost koja se, pre svega, oslanja na emociju njenih pesama, ali i specifičnu pojavu kakva Marija svakako jeste.

Zna se da su Marijin zaštitni znak pantalone, međutim, iznenađivala je javnost i ranije nekim ženstvenijim varijantama, pa izlazak na binu u beloj suknji i nije izgledao tako šokantno. Jasno je, naravno, bilo da će svaku priliku koristiti da se presvuče, pa smo je videli i u košulji, sa mašnom, sa tregerima, u novom dresu naše fudbalske reprezentacije... Praćena, očekivano, odličnim bendom, Marija je za početak zapevala „Kad ljubiš anđela“ i odmah, u svom stilu „upozorila“ fotoreportere – „Nemojte da snimate šta imam ispod suknje“. Brzo su se čuli stari hitovi „Znaj da znam“, „Sto prvi“, podsetili smo se da je balada „Bol do ludila“ čiji su refren fanovi složno otpevali „a kapela“ na kraju - njena prva festivaska pobeda (Budva 2004).

Tema – gosti. Kad se podvuče crta – dva najavljena plus jedno iznenađenje. Milan Stanković i Dženan Lončarević se nisu dugo zadržavali na bini - otpevali su, i to na matricu, samo po jednu pesmu. Čuli su se, sasvim očekivano, naš ovogodišnji evrovizijski adut „Ovo je Balkan“ i megahit „Ludujem“. Iznenađenje koje je publika gromoglasno pozdravila bio je Marijin polubrat Danijel Pavlović. Strasti su se, izgleda, posle svega što se dešavalo, pogotovo tokom „Operacije trijumf“, stišale, pa je Danijel seo za klavir i tako ispratio Mariju u divnoj baladi „Bez tebe“. Inače, odmah posle „evrograndovca“ Milana, glavna zvezda se nadovezala „Molitvom“. Čula su se nagađanja da bi pesma koja je pokorila Evropu mogla da bude još jednom, simbolično, izvedena za kraj – to se, ipak, nije desilo.

(old_image) Kombinovala je Marija „pesme za parastos“, kako je ironično nazivala balade, i brže ritmove – mnogi su zaboravili da je i na tom terenu imala dosta hitova – „Sve ću da podnesem“, „Sad idi, nek te đavo nosi“... Zvaničan deo je završila uz jednu prošlogodišnju, „Kao da nisam živa“, a bis započela uz pesmu koja bi trebalo da najavi ozbiljniji prodor na inostrano tržište, „Party Tonight“. Oni koji ne prate detaljno njen rad đuskali su i istovremeno nagađali: „Je l’ ovo Lady Gaga?“ S obzirom na trenutnu popularnost dotične, to je Mariji dovoljan pokazatelj da je pesma „prošla“ i da predstavlja solidnu uvertiru.

Zanimljiv je, i svakako iznenađujući, bio sam kraj koncerta. Nedavno je Dado Topić, u intervjuu za naš portal, izjavio da pesmu „Bolji život“ koju je otpevao namenski, za istoimenu megapopularnu seriju, ne namerava nikad da stavlja u koncertni repertoar i dodao da smatra da ni on ni bilo ko drugi ne treba tu numeru da odvaja od serije. Marija, očigledno, tako ne misli – zapevala je, a sa njom i svi u hali „Ja hoću život...“ bacajući desetine majica zadovoljnoj publici.

Zadovoljna je, sigurno, po napuštanju scene, bila i Marija. Potvrdila je na ubedljiv način da predstavlja pravu, a opet atipičnu zvezdu ovih prostora, a publika je pokazala da voli i ceni to što ona radi.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još