U Beogradu konferencija o ženama u sportu

BEOGRAD, 11. maja 2010. (Beta) - Konferencija "Žene i sport" održaće se 13. i 14. maja u Beogradu, sa ciljem da se što više žena uključi u sport, ali i da nastavi karijeru posle bavljenja sportom.

Pomoćnik ministara za sport Goran Kreclović ocenio je da je tema buduće konferencije dobra, jer je činjenica da se samo 10 odsto žena bavi sportom.

"Taj podatak je frapantan. U Ministarstvu nema podele na muške i ženske sportove, već vrednujemo samo uspeh. Medalje su muka i znoj sportista, a naše je da pomognemo da radost bude što veća", rekao je Kreclović na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovale mnogobrojne bivše sportistkinje.

Predsednica komisije Olimpijskog komiteta Srbije "Žene i sport" Milena Reljin Tatić istakla je da žena može da ima uspešniju karijeru, posle toga da se dokaže u poslu i bude dobra majka.

Ona je najavila da će na predstojecjoj konferenciji biti gostiju iz inostranstva i da će moći da se uporede iskustva sa drugim državama.

Moderator konferencije Milka Đukić, sa Fakulteta za menadžment rekla je da je preporuka Evropske unije da 35 odsto žena učestvuje, a "da je naša stvarnost samo šest odsto".

"Skandinavski model je 35 odsto. Kod nas postoje mnogobrojni problemi među kojima su diskriminacija medija, ali i to što malo žena po okončanju karijere ostane u sportu", zaključila je Đukićeva.

Od 1999. godine kada je osnovana komisija Žene i sport pri Olimpijskom komitetu, održane su dve konferencije posveće problemima žena u sportu.

Pogledajte još