Rankić potpisao sve izjave

HAG, 12. maja 2010. (Beta) - Poslednji svedok sudskog veća Zoran Rankić potvrdio je u sredu na suđenju Vojislavu Šešelju pred Tribunalom u Hagu da je potpisao sve izjave koje je tužiocima dao protiv Šešelja i da je tražio da ga zbog pretnji presele u Švedsku.

Svedok je u utorak izjavio pred Tribunalom da su izjave koje je dao tužiocima "neistinite" i da ih je dao pod pritiskom. Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Liza Birsej, Rankić je potvrdio da je od 2003. do 2006. dao više izjava haškim istražiteljima u Beogradu i Hagu i da ih je sve potpisao. Prihvatio je i da je tužioce obavestio da mu je preko telefona bilo prećeno i da je u jesen 2006. zatražio da zbog toga Tribunal preseli u Švedsku, pošto svedoči protiv Šešelja. Tokom boravka u Hagu, od oktobra do decembra 2006, imao je sopstveni stan i mogao je da se slobodno kreće po Holandiji.

Rekao je i da je tačno da je u decembru 2006, pošto je suđenje Šešelju bilo odloženo zbog njegovog štrajka glađu, odlučio da se vrati u Srbiju i odustane od preseljenja u Švedsku, o čemu je Tribunal obavestio tek kad se našao u Beogradu, uz lažni izgovor da mu je sin bolestan.

Rankić je izjavio i da je 2007. godine potpisao podnesak Tribunalu u kojem je tvrdio da ga je tužilaštvo "kidnapovalo", "zlostavljalo" i držalo pritvorenog u Hagu. Taj podnesak sačinio je poslanik Srpske radikalne stranke Petar Jojić. Na pitanje tužiteljke zašto o pritiscima i "zlostavljanju" nikog nije obavestio ranije, Rankić je odgovorio da je želeo da to kaže pred sudijama.

Pogledajte još