Hipertenzija

Crno-humorni i tragikomični aspekti borbe s vetrenjačama tema su predstave po tekstu i režiji Svetislava Basare imaće beogradsku premijeru u ponedeljak, 17. maja u UK "Vuk Karadžić".

Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, u svom novom komadu na autentičan, duhovit, ironičan, oštro kritički intoniran i na angažovan način, bez banalne dnevno-političke aktuelizacije, donosi "apsurdno-istinitu" priču.

Sa glumačkim dvojcem Predrag Ejdus - Branislav Trifunović, Svetislav Basara prvi put svoju tragi - komičnu duodramu, na tragu "Balkanskog špijuna" i/ili "Profesionalca", postavlja na scenu.

U svojoj rediteljskoj belešci Svetislav Basara piše:

"Hipertenzija" se, kako dolikuje pozorištu, bavi (crno)humornom i (tragi)komičnim aspektima te borbe sa vetrenjačama. Pri tom se ne zadržava isključivo na savremenim srpsko-srpskim bitkama već se kroz prisećanja ražalovanog udbaša Mitra Kurdulije vraća u prošlost, u sedamdeste i osamdesete godine prošlog veka i ulazi u dijalog sa sada već klasičnim delom Duška Kovačevića “Profesionalac”.
Budući da je naša realnost još uvek mešavina mitologije tajnih službi, velikih političkih priča i uličnih viceva i sprdačina, to su u komadu kao ravnopravni segmenti scenske realnosti postavljeni vicevi, aforizmi, i opšta mesta patriotskog novinarstva. Možda gledaocu neće biti lako da se snađe u fantazmagoričnom svetu Mitra Kurdulije i njegovog oponenta Igora Furtule; možda se učini da je autor preterao. Pravo govoreći: bila mi je namera da preteram”, piše Basara. 

Predstava „Hipertenzija“ svoju premijeru imala je 10.aprila u Kulturnom centru Inđija, dok će beogradsku premijeru imati 17. 5. 2010. u 20.00 na sceni „Kult“ UK „Vuk Karadžić“ i biće postavljena na redovan repertoar.

Pogledajte još