MUŠKARCI MOGU DA ODAHNU: Pronađen lek za erektilnu disfunkciju

Taj postupak ceo polni organ čak čini većim, što vijagrom ne može da se postigne.

Kako piše britanski "Sandej tajms", postupak se za sada primenjuje na muškarcima kojima je zbog karcinoma morala da bude uklonjena prostata. Kao posledica operacije može da se javi degeneracija nerava i krvnih sudova u penisu, koji se zbog toga skupi.

Profesor Soren Šeik, direktor danskog Centra za regenerativnu medicinu, kaže da je ponovo dobijena funkcija penisa trajala više od godinu dana, ali upozorava da su potrebna ispitivanja kroz duže vreme da bi se dobile konačne procene. Više detalja o samom tretmanu Šeik će otkriti na sastanku Evropskog udruženja za humanu reproduktivnu medicinu i embriologiju, koji će se u julu održati u Barseloni.

On dodaje da terapija matičnim ćelijama može da pomogne milionima ljudi koji imaju erektilnu disfunkciju zbog drugih bolesti: dijabetesa, srčanih bolesti, visokog pritiska ili jednostavno zbog starenja. Matične ćelije mogu da izrastu u mnogo različitih tkiva ljudskog organizma, poput nerava, jetre, bubrega, ćelija srca... a efikasne su i u izgradnji krvnih sudova.

Tokom postupka, liposukcijom se uklanjaju masne ćelije iz abdomena. One se zatim centrifugiraju, od njih se odvajaju matične ćelije, koje se injektiraju u pacijentov penis, prenosi "Telegram".

Poslednje dve decenije sve više raste interesovanje za terapije matičnim ćelijama. Naučnici, međutim, upozoravaju da su potrebne godine istraživanja pre nego što se dođe do stvarnih terapija.

Profesor Šeik ističe da ispitivanja za sada dobro napreduju, ali da je put do tretmana veoma dug.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.