Danubius Food Planet: Danas kuvaju The Frajle i predstavlja se Portugalija

Juče nam se bogatim programom predstavila Mađarska.

Prisutnima se obratila Melinda Ladišić, članica Mađarskog nacionalnog saveta.

Novosađani su imali priliku da probaju mađarske kobasice i perkelt, a nešto više o madjarskoj kuhinji govorio je Vince Horvat, član udruženja Citadela.

Predstavljanje Mađarske organizovano je uz pomoć Lokalne samouprave Srbobran i pomoćnice predsednika opštine Bergel Aranke, Saveza vojvođanskih Mađara i civilnog udruženja Citadela iz Srbobrana.

Na Trgu slobode nastupili Folklorno udruženja "Pitypang / Maslačak" iz Srbobrana. Folklorno udruženje "Pitypang" iliti "Maslačak" dolazi iz Srbobrana, malog gradića iz centralnog dela Bačke, udaljeno samo 30 km od Novog Sada. Udruženje je osnovano 2014, u početku sa dve folklorne grupe, a od tada sa mnogo truda i entuzijazma danas već skoro 100 deca svira, peva i pleše folklor u Udruženju Pitypang.

Nastup je otvorio devojački hor „Bodorka“, zatim se predstavila plesna grupa „Csipicsóka”, dečiji hor „Szilke“ i dečija plesna grupa „Sziporka“, a na kraju grupa „Suttyó”.

Program nije mogao da prođe bez čardaša u izvođenju dua Tot Vajda, a folklorašima su se pridružili i građani.

Danas od 17h na "Danubius Food Planetu" će kuvati "The Frajle". Čuvene Novosađanke poznajemo dobro po njihovoj muzici, a danas ćemo saznati i kako kuvaju, kao i da li imaju neke kulinarske tajne i trikove. Frajle će pripremati penne bolonjeze i pitu od jabuka.

Od 18h predstaviće nam se Portugalija svojim specijalitetima.

Dobrodošli na Trg slobode i "Danubius Food Planet".

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru "Danubius Food Planeta" predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Kuvarima ambasada pomažu studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura "stare novosadske kafane", Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

"Danubius Food Planet" organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija. 

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.