Krastavci – za kožu bez bora i vitko telo

Bez obzira da li koristite krastavce u salati ili kao masku na licu, oni su svakojako korisni

 Zbog visokog sadržaja vode, ova domaća povrćka odlična je, pre svega, za mršavljenje. Krastavac se sastoji od 95 odsto vode. Ko tokom toplih dana malo pije, može, jedući krastavce, da nadoknadi nedostatak tečnosti u organizmu, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer. 

Ovo  je još u antičko vreme bilo poznato. Tada su krastavac nazivali „flaša vode iz povrtnjaka“. „Rimski legionari su na svojim dugim marševima uvek imali pokretne staklenike u kojima je uzgajan krastavac. Svaki legionar imao je pravo na jedan krastavac dugačak 10 centimetara“, objašnjava Bankhofer. 

To isto možete i sami da isprobate. Kada nakon naporne vožnje biciklom ili pešačenja pojedete krastavac, osetićete kako ste brzo „došli sebi“. 

U onih pet odsto sadržaja krastavca koji nije voda, nalaze se veoma korisni sastojci: magnezijum, koji je dobar protiv stresa, kalijum za nerve, bakar – preventivno deluje kod reumatskih oboljenja i gorki sastojci, koji hrane jetru. Najvažniji enzim u krastavcu je erepsin, koji olakšava preradu belančevina. 

Krastavci imaju malo kalorija - u 100 grama se nalazi 14 kilokalorija. Osim toga on podstiče izbacivanje tečnosti i brzo zasićuje. Jede se s korom (samo ako se radi o biološki uzgajanom krastavcu), u kojoj se nalaze sastojci koji pomažu probavu. 

Ovo povrće korisno je i u borbi protiv starenja. Kada stavite kolutove isečenog krastavca na lice osetićete da koža prosto upija vodu iz njega. 

(ComPress)

Pogledajte još