Vlada ima želju da poveća plate i penzije

BEOGRAD, 13. maja 2010. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Vlada Srbije ima želju da poveća plate budžetskih korisnika i penzije, i da će se mogućnosti za to sagledati u razgovorima sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

"Naše opredeljenje jeste da se ide na povećanje plata i penzija ukoliko svi proračuni, koji su u toku, pokažu da za to imamo kapaciteta", rekao je Cvetković u intervjuu na najnoviji broj nedeljnika NIN. On je objasnio da se analizira mogućnost povećanja plata i penzija u ovoj godini od sedam odsto što je približno predviđenoj inflaciji.

Cvetković je povodom namere Vlade da proda deo državnih akcija u Telekomu Srbija, rekao da će akcije biti prodate samo ako ponuda bude odgovarajuća i po ceni, i po kvalitetu ponuđača.

"Telekom, srednjoročno posmatrano, nema mogućnost da ostane u državnim rukama, a da bude efikasan kao što će biti ove i možda sledeće godine. To su poslednji trenuci kada mora da promeni vlasnika da bi mogao da se suoči sa konkurencijom", istakao je premijer.

Premijer je najavio da će januara biti ukunut monopol Naftne industrije Srbije (NIS), čime će se rešiti problem cene motornog goriva u Srbiji.

Pogledajte još