Nova optužnica protiv Ratka Mladića

HAG, 13. maja 2010. (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je sudijama predlog izmenjene optužnice protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, saopštio je u četvrtak sud u Hagu.

Istovremeno, glavni tužilac Serž Bramerc je, kako piše u saopštenju, "pozvao Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu sve neophodne mere u cilju obezbeđenja Mladićevog hapšenja".

Uz podsećanje da je od prvih zločina pomenutih u optužnici prošlo 18 godina, a da je Mladić optužen još u julu 1995, haško tužilaštvo ocenjuje da je "njegovo hapšenje mnogo okasnilo".

Izmenjenom optužnicom, koju po pravilima Tribunala mora potvrditi sudija, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

Kao i u slučaju tadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, kome Tribunal već sudi, izmenjena optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH; kampanju terora artiljerijskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid u Srebrenici u julu 1995. i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

Pogledajte još