Beograd proslavio gradsku slavu Spasovdan

BEOGRAD, 13. maja 2010. (Beta) - Slava Beograda Spasovdan proslavljena je u četvrtak svečanom litijom koju je ulicama glavnog grada predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

U litiji je učestvovalo nekoliko hiljada Beograđana, a među njima i gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik Skupštine Grada Aleksandar Antić.

Litija je krenula u 11.30 iz porte Vaznesenjske crkve gde je i završena dva sata kasnije. Po završetku litije porta i unutrašnjost crkve su bili ispunjeni vernicima.

Pre litije patrijarh Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi kojoj su prisustvovali brojni vernici.

Litija je počela oglašavanjem crkvenih zvona, a zatim je prošla centralnim gradskim ulicama. Na čelu litije je nošen Jerusalimski krst, a zatim barjak Beograda, čuvan u crkvi u vreme kada Grad nije slavio slavu. Na Terazijama je održana prva molitva koju su građani slušali preko razglasa. Druga molitva održana je ispred Saborne crkve.

U 20 časova održaće se i Spasovdanski koncert u porti Vaznesenjske crkve, a u slučaju da to vremenske prilike ne dozvole, u obližnjem Ruskom domu.

Pogledajte još