PROIZVODI ZA SAMOPOTAMNJIVANJE: Štetne posledice po kožu i disajne organe

Sunčevi zraci su štetni i tačka. Ne samo da ten brže stari od izlaganja suncu, nego se i dokazano izlažemo opasnostima od ozbiljnih bolesti kao što je rak kože. Ali leto se bliži, a nijedna od nas ne želi ispod lagane haljinice ili topa bez rukava da pokaže kožu belu kao sir.

Srećom, možemo lagano preplanuti i bez sunca i bez solarijuma i izgledati kao da smo i preko zime skoknule na Maldive zahvaljujući proizvodima za samotamnjivanje koji su danas vrlo kvalitetni i više ne ostavljaju ružne narandžaste mrlje na koži, odeći i posteljini.

Dakle, stvar je rešena. Ali, nije to tako jednostavno.

Jedan britanski dermatolog upravo je upozorio da postupak samotamnjivanja ima štetne posledice za kožu baš kao i sunčanje pod prirodnim zracima. Aktivni sastojak proizvoda za samotamnjenje, DHA, tera stanice površinskog sloja kože da potamne u istom stresnom oksidacijskom procesu što ga izazivaju i sunčeve zrake.

- Ne znamo još koje su dugoročne posledice, ali zna se da je oksidacija povezana sa starenjem i bolestima - kaže dr Stefani Vilijams iz londonske klinike za kožne bolesti "Eudelo". Drugim rečima, i samotamnjivanje i sunčanje imaju isti nepovoljni učinak: koža je doduše preplanula, ali u isto vreme je i nepovratno stradala.

Da svar bude gora, ako koristimo sprej za samotamnjivanje, nećemo DHA naneti samo na kožu, nego ćemo ga i udisati, a kad taj hemijski spoj, punim imenom dihidroksiaceton, uđe u pluća i disajni sistem, može izazvati astmu i razne druge probleme ali i rak.

Nije sve tako crno, tvrdi dr Doris Dej, dermatolog iz Njujorka.

- Ne moraš baciti sve proizvode za veštački bronzani ten, samo pazi da ih apliciraš oprezno, štiteći nos, usta i oči - kaže dr. Dej, koja savetuje i da losion ili kremu za samotamnjenje naneseš uveče, a ne ujutro pa ćeš tako umanjiti posledice oksidacije.

Ali, dr Vilijams smatra da bi najpametnije bilo odustati od samotamnjenja kao takvog.

- Lažna preplanulost podržava stav da je dobro imati kožu potamnelu od sunca, a nije. Moramo naučiti da prihvatimo svoju prirodnu boju tena - odlučno je izjavila dr Vilijams.

Izvor: Stila
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još