Ko je kriv za - seks?

Mnogi muškarci u šali tvrde da "seksualnom odnosu pristupaju ne koristeći moždanu sivu masu", ali najnovija istraživanja na majmunima pokazuju da to i nije baš tako

Skeniranje mozga malih majmuna vrste marmoset pokazalo je da postoji značajna, gotovo grozničava moždana aktivnost , najpre u izboru partnera a zatim i u toku samog čina parenja - utvrdili su naučnici sa američkog Univerziteta Medison u državi Viskonsin.

Neurolozi su koristili funkcionalni prikaz magnetne rezonance, ili fMRI, da bi otkrili funkcionisanje mozga ovih malih brazilskih majmuna. U naučnom saopštenju objavljenom u stručnom časopisu "Žurnal magnetne rezonance", grupa naučnika je naglasila da je otkrila "izuzetnu aktivnost mozga kad je majmun osetio seksualno uzbuđenje, pre svega čulom mirisa".

"Bili smo iznenađeni kad smo primetili veliku neurološku aktivnost u delovima mozga značajnim za donošenje odluka kao i delovima odgovornim  isključivo za seksualno uzbuđenje kao odgovor na miris koji širi ženka spremna na parenje" - naglasio je profesor neurologije i psihologije Čarls Snoudon.

"Posebno su snažnu neurološku aktivnost pokazala područja mozga u kojima se donose odluke, koja podstiču pamćenje, emocionalne procese i kontrolu prepoznavanja i pamćenja" - rečeno je u izveštaju. 

Kao i ljudi, i marmoseti žive u porodicama i bliski rođaci se ne pare među sobom već izuzetno vode računa da za seksualnog partnera odaberu jedinku iz druge "porodice".

Snoudon i njegova ekipa naučnika istraživali su ponašanje četiri mužjaka marmoseta, potičući njihovo seksualno uzbuđenjue mirisom sekreta ženke u ovulaciji ili neposredno pred ovulaciju. Ali "ponudili" su i sekret ženki kojima su odstranjeni jajnici zbog čega su, pretpostavili su, bile neplodne pa zbog toga i seksualno neprivlačne.

Na veliko iznenađenje istraživača, u mozgu mužjaka zabeležena je izuzetna neurološka aktivnost kad je osetio miris plodne ženke uključujući i u delovima koji su odgovorni za emocionalnost, pamćenje i prepoznavanje.

"Prvi put je dokazano da jedan primat, koji nije čovek, emocionalno reaguje na erotski stimulans. To je takođe i prva veza između spoljnog seksualnog mirisa i unutrašnjeg sistema za seksualno uzbuđivanje. Ovo otvara potpuno novo polje za dalja istraživanja" - tvrdi Snodon.

Za njega je posebno značajno da se podaci dobijeni posle istraživanja na marmosetima gotovo podudaraju sa fMRI studijama na čoveku.

MEDISON, 29. jun 2007. (FoNet)

Pogledajte još