Danubius Food Planet: Danas kuvaju Iskrice, Republika Koreja, a za kraj KPOP žurka

Juče nam se na Trgu slobode predstavila Jermenija. Domaćin je bio počasni konzul Jermenije, Predrag Tomić, koji je pozdravio prisutne.

O Jermenija u Vojvodini, govorio je Žikica Milošević, autor knjige "Izgubljeni u ravnici".

Novosađani su imali priliku da probaju jermenske specijalitete - šašljik, lavaž gleb i tolma, a ove specijalitete je pripremio Gastro Planet.

Juče je održan i prvi program "Danubius Food Planeta" van Trga slobode. U pitanju je kustosko tumačenje u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, jednog od ključnih dela u stvaralaštvu Save Šumanovića (1896–1942), Doručak na travi (1927). Uz priču o slici i njenom značaju u sagledavanju opusa Save Šumanović posetioci su mogli da vide i druga Šumanovićeva dela iz kolekcije, a koja predstavljaju svojevrstan pregled njegovog stvaralaštva: Jabuke i grožđe, Naga žena sa šalom (1927), Voćnjak (1928), Naga žena, Jesen (1929), kao i Kuća u sokaku, Zima u Sremu (1933) i Šid pod snegom (1935). Kustosko tumačenje je vodila Jasmina Jakšić Subić, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Danas od 16h na Trgu slobode kuvaju članovi dečijeg hora "Iskrice". Iskrice će pripremati picu, svima omiljeni specijalitet.

Od 18h predstaviće nam se Republika Koreja. Korejske specijalitete pripremiće novosadski restoran "Sweet & Chilli".

U 19h počinje KPOP "Eyes On You" žurka na otvorenom. Dodjite da se družimo i obeležimo novosadsku premijeru "Fake Love" pesme.

Dobrodošli na Trg slobode i "Danubius Food Planet".

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru "Danubius Food Planeta" predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Kuvarima ambasada pomažu studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura "stare novosadske kafane", Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

"Danubius Food Planet" organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija. 

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.