STRUČNJACI OBJAVILI DETALJNO UPUTSTVO: 10 pravila za život bez bolesti i kancera

Ni najmanje količine alkohola ili prerađenog mesa nisu sigurne za zdravlje, najnovija su uputstva Svetskog fonda za istraživanje raka (WCRF) koji upozorava da i najmanja količina pića ili kobasica povećava rizik za teške bolesti.

Svetska organizacija objavila je plan u 10 tačaka kojim ćete šanse za oboljenje od raka smanjiti za čak 40 odsto, a smernice su napravili nakon analize podataka čak 51 miliona ljudi, pa su ih izneli na Evropskom kongresu o gojaznosti koji se održao u Beču. Iako su stručnjaci u Velikoj Britaniji nedavno izjavili da malo slanine ili kobasice u sendviču neće napraviti nikakvu štetu, WCRF upozorava da to nije tako. Oni tvrde da je alkohol povezan s nastajanjem šest vrsta kancera i zbog toga preporučuju svima da piju isključivo vodu ili nezaslađena pića. Alkohol je tako povezan s nastajanjem raka želuca, debelog creva, dojke, jednjaka, jetre i grla.

- Čak i najmanja količina alkohola može da poveća mogućnost za razvijanje nekih kancera. Ne postoji granica konzumacije koja je zdrava - ističe se u saopštenju WCRF-a, piše "Telegraph". Dodaju da ne postoji ni sigurna granica za uživanje u mesnim prerađevinama jer i komadić povećava šanse za nastajanje raka debelog creva.

- Pojedinci treba da slede sva naša pravila, a ne samo neka od njih. Najbolji savet je da se ne jede prerađeno meso jer se rizik povećava konzumiranjem - kaže dr Đota Mitu, direktor WRCF-a.

Ovo su njihove smernice za zdraviji život:

1. Održavajte zdravu težinu

2. Budite fizički aktivni, hodajte više, manje sedite

3. Jedite hranu bogatu celim žitaricama, povrćem, voćem i mahunarkama

4. Izbacite brzu ili drugu prerađenu hranu bogatu masnoćama

5. Ograničite crveno meso i mesne prerađevine. Crveno meso jedite u vrlo malim količinama, a prerađevine izbacite

6. Izbacite zaslađena pića, pijte samo vodu ili nezaslađena pića

7. Ograničite konzumaciju alkohola, a da biste izbegli rak, nemojte ga uopšte piti

8. Ne koristite proizvode za prevenciju raka

9. Majke, dojite svoju decu

10. Nakon dijagnoze raka, sledite ove preporuke

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još