Kneginjin umetnički senzorijum: Izložba Jelisavete Karađođević u Kruševcu

Duh malih stvari”, multimedijalni projekat istoričarke umetnosti Tamare Ognjević, baca novo svetlo na višestruko talentovanu kneginju, koja je diplomirala umetnost u Francuskoj i godinama pasionirano fotografiše i slika svet oko sebe. Izložbu, plod dugogodišnje saradnje Artis centra iz Beograda i Narodnog muzeja Kruševac, čini 27 originalnih umetničkih radova Jelisavete Karađorđević i 37 kneginjinih ličnih predmeta smeštenih u inscenaciju njenog buduara, kao prostora u kome najradije stvara.

Originalnu postavku prati i svojevrsni senzorijum koji publici omogućava da kroz video zapise, ukus, mirise, lutku-avatar u kneginjinoj originalnoj odeći, sve vreme oseća prisustvo Jelisavete Karađorđević u izložbenom prostoru Kuće Simića. Tako su u okviru Evropske noći muzeja posetioci bili u prilici da premijerno pogledaju video zapis na kome ih kneginja vodi kroz izložbu i probaju kolač "Jelisaveta", koji je na osnovu recepta za istoimenu tortu iz kuvara Zorke J. Babić prvi put štampanog u Trebinju davne 1912, varirala i personalizovala dodavanjem kneginjinog inicijala, umetnica poslastičarstva Dragana Vasić.

Publika sve vreme može da oseti miris parfema “Jelisaveta”, koji je kreirala sama kneginja, ali da pomiriše i kolonjsku vodu “Hamam Bouquet”, koju je koristio Jelisavetin otac, knez regent Pavle Karađorđević.

Ali, to nije sve. Kako navodi autorka Tamara Ognjević, tokom izložbe, koja traje do 30 juna, posetioce očekuju niz prijatnih iznenađenja među kojima i slikanje s kneginjom Jelisavetom.

Foto: Vuk Nenezić VR Photo Team

Pogledajte još