FITNES U VAZDUHU: Erijal jogom do gipkosti i lepote

U vazduhu ste. Na metar od zemlje. Pridržava vas velika svilena marama, vrlo izazovna i dovoljno sigurna da u lebdećem položaju uradite najneverovatnije vežbe. Imate osećaj da letite, dok se telo vrti kao čigra, a mišići duž kičmenog stuba istežu i oslobađaju kičmene pršljenove. Bolovi u leđima i vratu polako odlaze u istoriju. Ako budete uporni, posle samo nekoliko ovakvih treninga osećaćete se bolje, opuštenije, poletnije i privlačnije. Jer, erijal joga vam sve to "garantuje". Nazivaju je još i antigravitacionom, lebdećom, letećom, visećom...

Obrnuti položaji su veoma blagotvorni za telo i organizam. Pospešuju istezanje mišića duž kičmenog stuba, ublažavaju bolove u leđima i vratu i postižu antiejdžing efekat. Obrnuti položaji usporavaju proces starenja, odlažu opuštanje kože poboljšavanjem tonusa mišića lica i tela i pomažu nam da budemo vitalni što duže.

Elegancija pokreta

Erijal joga kombinuje tradicionalne joga pokrete, vežbe za razvijanje snage i gipkosti, disanja i akrobatiku. Postoji više principa vežbanja, što zavisi od afiniteta samog instruktora. Efekti treninga se osećaju već na drugom-trećem času kada shvatite da vaše telo može da uradi više nego na prvom treningu.

To znači da je već počelo da se budi i to je ono prvo što će vas iznenaditi. A kada se posle mesec dana setite koliko toga niste mogli da uradite na početku, a sad maltene letite, osećaj je neprocenjiv. U pitanju je, naravno, individualna kategorija, ali svako osluškuje svoje telo, analizira svoje mogućnosti i napreduje u svom ritmu.

Avangardna i bezbedna

Vežbe deluju avangardno i izazovno, stoga sigurnost mora da bude na prvom mestu. Prilikom svakog, pa i ovog, vežbanja, ukoliko se pokreti ne izvode pravilno, može da dođe do povrede. Dešava se da se vežbači ogluše o savet u želji da što pre savladaju neku pozu.

Početnicima se ponekad učini da ovaj program zahteva veću fizičku spremnost, ali suština je da se u prvih nekoliko časova telo samo navikava da vežba na ovaj način. Važno je samo da se čovek ne obeshrabri, jer će vrlo brzo primetiti napredak.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.