U Zagrebu počela Godišnja skupština EBRD

ZAGREB, 14. maja 2010. (Beta) - U Zagrebu je u petak pre podne počela dvodnevna Godišnja skupština Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), na kojoj učestvje i delegacija Srbije.

Glavna tema tog skupa biće ekonomski oporavak, a učestvuje oko 2.500 državnika, bankara. privrednika i investitora i delegacije 63 članice EBRD koje predvode ministri finansija. U okviru skupa biće održan i neformalni sastanak šefova vlada zemalja jugoistočne Evrope na kojem će učestvovati i premijer Srbije Mirko Cvetković. Srpski premijer će u petak posle podne imati i bilateralni sastanak sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor.

Na tom skupu učestvoaće i premijer Crne Gore Milo Đukanović, koji će se tokom popodneva imati i bileteralne razgovarate sa hrvatskom premijerkom. U delegaciji Srbije na Skupštini EBRD biće i ministarka finansija Diana Dragutinović i potpredsednik Vlade Božidar Đelić, koji je juče već razgovarao sa ministrom nauke i obrazovanja Radovanom Fuksom. Đelić će se, kako je najavljeno, sastati i sa drugim hrvatskim državnim zvaničnicima i predstavnicima Institita "Ruđer Bošković".

Prema najavama, na Godišnjoj skupštini trebalo bi da bude odobreno povećanje kapitala EBRD-a za 50 odsto, na oko 30 milijardi evra, što će prema procenama banke omogućiti da se odobri od 8,5 do devet milijardi evra kredita godišnje. Predsednik EBRD-a Tomas Mirou kazao je da će prioritet biti ulaganje na Zapadnom Balkanu i manje razvijenim državama Kavkaza i srednje Azije, a planirano je povećano finansiranje u Turskoj u narednih pet godina.

Pogledajte još