Srbija za jačanje partnerstva sa Hrvatskom

ZAGREB, 14. maja 2010. (Beta) - Srbija snažno podržava ulazak Hrvatske u Evropsku uniju 2012. godine, kao signal daljeg širenja EU, ali i podstrek svim zemljama regiona da istraju na evropskom putu, izjavio je u petak u Zagrebu potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Posle razgovora s potpredsednikom Sabora i predsednikom Odbora za evropska pitanja Nevenom Mimicom, Đelić je istakao da će mehanizmi i iskustva hrvatskog Sabora u prilagođavanju evropskim propisima "biti važan primer i inspiracija za naše parlamentarce". "Očekujem da ćemo na nivou parlamenata i u ovakvim bilateralnim konataktima biti što jači partneri na našem zajedničkom evropskom putu", izjavio je Đelić novinarima.

Naveo je da je jedno od najtežih pitanja finansijska podrška zemljama zapadnog Balkana iz evropskih sredstava, jer finansijska kriza "usložnjava taj postupak". Đelić je ocenio da i posle ulaska u EU mora da postoji "disciplina", ali da je isto tako važno da zemlje članice EU i finansijski pomognu pripremu zemalja za ulazak u EU kako "one ne bi bile balast već produktivni članovi".

Pogledajte još