Na ručku u Metropolitan Grill-u

Ručak u jedinstvenom restoranu "Metropolitan Grill" u hotelu Hajat!!! Bili smo i ostali bez teksta. Pored izuzetno opuštene atmosfere, dočekali su nas ljubazni konobari, smestili u prvi deo bara, gde smo uz piće dobrodošlice, šampanjac i ljuti indijski orah malo predahnuli. A onda prošli kroz masivna vrata.

Popločanim hodnikom prošli smo do glavne kuhinje, gde se nalazi ogromni drveni sto specijalno ukrašen za ovu priliku. Da mi je neko pričao da ću da ručam u kuhinji nekog ekskluzivnog restorana, ne bih poverovala. Bez gungule, galame i lupanja šerpi, vešti kuvari i njihovi pomoćnici rade svoj posao ne obraćajući pažnju nas.

A u kuhinji kao u apoteci. Sve na svom mestu. Mirisi hrane golicaju nozdrve, mame korpe pune svežih crvenih paprika, tikvica, paradajza, patlidžana... U neformalnom ambijentu glavni šef kuhinje Gajetano pozdravlja nas i upoznaje sa današnjim menijem, odnosno novim letnjim jelovnikom.

Predjelo koje nam je posluženo u poprilično velikom kockastom tanjiru sastojalo se od hladne supe od paradajza i graška, tune tartar sa avokadom i prelivom od soje i manga, terin od guščije džigerice sa tartufima i pikantnim pireom od jabuke, rolnice od šunke i rukole i dve zanimljive kuglice marinirane dinje sa Porto vinom, nanom i biberom.

Od ovolikog predjela koje se prosto topi u ustima i mami veliki osmeh na licu, bilo je potrebno malo predahnuti, popiti čašu gazirane vode i pripremiti se za glavno jelo.

Bili smo neodlučni i prosto nismo znali šta nam se jede. Tri jela u ponudi: grilovana kernja (riba) sa pečenom šparglom, tikvicama, prelivom od maslina, limuna i origana ili pečena pačetina sa pomorandžom, karamelizovanim sosom od pomorandže, krompirom i šargarepom ili pečeni jagnjeći file i kotlet s povrćem, pečenim belim lukom i sosom aromatizovanim majčinom dušicom.

Izbor težak, a porcije obilne. Svaka čast tvorcu menija. Oborio nas je s nogu.

Preko glavnog jela za koje smo utvrdili da je mešavina najlepših ukusa sveta, uz crno i belo vino po izboru, stigli smo i do deserta. Lepo vam bude žao da ga pojedete i sve pokvarite, ali moram vam priznati, nije se baš dugo zadržao u našim tanjirima. Kompot od šumskog voća aromatizovan ružom i pudingom od vanile oduševio nas je, a ledeni sufle od sira s mariniranim višnjama, potpuno rashladio. Ledeni sorbe od dinje s mariniranim šumskim jagodama u Porto vinu malo nas je udario u glavu, jer je to po svemu sudeći jedini slatkiš od koga možete da se napijete.

Ovu celovitu priču završavamo u knjizi utisaka, gde ispod slike sa ovog ručka upisujemo svoj utisak. Malo je reči kojima bismo opisali ovaj zanimljiv, ukusan i svakako hedonistički užitak.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još