ISTORIJSKI DAN: U Irskoj velika pobeda zagovornika prava na abortus

Kako prenosi "Rojters", zvanični rezultati su pokazali da je 66 odsto građana Irske glasalo za ukidanje osmog amandmana na ustav te zemlje kojim se zabranjuje abortus, naspram 34 odsto onih koji su glasali za očuvanje tog amandmana.

Više od 64 odsto građana sa pravom glasa je izašlo na ovaj referendum što je, navodi agencija, jedan od rekorda izlaznosti u toj zemlji.

Građani su na referendumu bili upitani da li žele da se poništi amandman na ustav iz 1983 (osmi amandman), koji nerođenom detetu i majci pruža jednako pravo na život.

Zabrana abortusa u toj zemlji je delom ukinuta 2013. godine, i to samo u slučajevima kada je život majke ugrožen.

Više od 3,2 miliona ljudi imalo je pravo glasa na referendumu, a više od 100.000 novih glasača registrovano je uoči glasanja.

Irski premijer Leo Varadkar poručio je da referendum kojim se otvara put za legalizaciju abortusa predstavlja istorijski dan za njegovu zemlju i veliki čin demokratije.

Varadkar je to izjavio nakon objavljivanja zvaničnih rezultata kojim je potvrđena velika pobeda zagovornika prava na abortus u Irskoj.

Irski premijer je istakao da će njegova vlada ubrzano raditi na donošenju novog zakona kojim će abortus biti legalizovan, prenosi AP.

- Nedavno sam rekao da će ovo biti jedno glasanje u generaciji. Danas verujem da smo glasali za buduću generaciju.

"Rojters" je ranije preneo da je irski premijer Leo Varadkar kazao da velika odluka građana Irske o ukidanju zabrane abortusa propisane ustavom predstavlja kulminaciju "tihe revolucije" u toj državi.

Ministar pravde Čarli Flanagan ove rezultate je opisao kao "još jedan veliki korak napolje iz mračne prošlosti".

On je ovaj referendum označio kao šansu koja se pruža jednom u generaciji, a glasači su odgovorili sa, kako je prenela državna televizija, izlaznošću koja spada među najveće na referendumima u toj zemlji.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još