DAN POLICIJE: Građani imaju razloga da se raduju

To je izjavio direktor policije Vladimir Rebić.

- Mislim da imamo znatnih razloga da slavimo ovaj dan i da građani imaju razloga da se raduju jer je bezbednost na značajno višem nivou nego prethodnih godina - kazao je Rebić za RTS uoči početka proslave Dana MUP-a i Dana policije.

On je napomenuo da statistike pokazuju da je prošle god zaplenjeno preko četiri tone narkotika, za šta je naglasio da je rekordna zaplena u poslednjih 10 godina.

Dodao je da su značajni rezultati ostvareni u borbi protiv sive ekonomije, te da je značajno smanjen dotok na sivo tržište i duvanskih i drugih proizvoda.

- Takođe, podatak da je u prošloj godini izvršeno 76 ubistava, što je najmanje u poslednjih 30 godina, zatim da je u prva četiri meseca ove godine, najmanje žrtava na srpskim putevima. To su svakako podaci koji ohrabruju i koji nam daju podstrek da u narednom periodu još bolje radimo - istakao je Rebić.

On je kazao da je današnja proslava "možda prilika da podsetimo sve građane koliko je ovaj posao težak i koliko se policijski službenici izlažu riziku da obezbede sigurno okruženje za sve građane Republike Srbije".

Podsetivši da je u 2016. godini bilo 1.080 napada na policijske službenike, dok u 2017. nešto manje, on je kazao da su to zabrinjavajući podaci i podvukao da je zato usledilo značajno opremanje službenika službenim vozilima i zaštitnom opremom i uniformom.

- Sve činimo kako bismo omogućili da njihov rad bude bezbedan, ali smo i sagledali činjenicu da važeći zakonski propisi možda ne idu na ruku policijskim službenicima i svim ovlašćenim službenim licima tako da smo u dogovoru sa Ministarstvom pravde formirali jednu radnu grupu, da se poostre sankcije za izvršenje najtežih krivičnih dela prema policijskiim službenicima čime ćemo znhačajno dodatno destimulisati sve napade na policajce - napomenuo je on.

Rebić je rekao da će danas Dan policije biti obeležen na jedan svojevrstan način, različit od svih prethodnih godina i da će se građanima približiti rad policije, i biti im omogućeno da na najbolji mogući način imaju uvid i u opremu i tehniku i u spospbnost kojima naši službenici raspolažu.

Tokom centralne manifestacije u 12.00 sati ispred Doma Narodne skupštine u defileu će učestvovati 1.200 policijskih službenika i oko 200 vozila različite namene koji će pokazati ono sa čime raspolažemo, rekao je Rebić.

On je u 9.30 sati najavio defile Knez Mihajlovom ulicom, gde će proći četa konjanika, tri orkesta, a uz naš, biće i orkestri iz Poljske i Mađarske kao lepa uvertira.

Od 10 sati građani će imati mogućnost, posebno oni najmlađi, da se upoznaju sa svim onim sa čim srpska policija raspolaže.

U Pionirskom parku će biti više štandova gde će imati mogućnost da oprobaju svoje vesttine u recimo penjanju po veštačkim stenama, da jašu konje, da se upoznaju sa forenzikom i svim drugim oblicima i načinima rada, rekao je Rebić.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još