ODRŽAN PRVI KONGRES ANTI-AGING I ESTETSKE MEDICINE: Starenje - fiziološki proces ili bolest?

O važnoj temi koja obeležava 21. vek – integrativnom pristupu fenomenima u medicini zdravog starenja, polemisali su eksperti više od 10 medicinskih specijalnosti.

Početak 21. veka je je obeležen fenomenom starenja i produžavanja perioda kvalitetnog života u pune radne i socijalne aktivnosti. Savremena tehnološka revolucija dodatno podstiče ovo univerzalno veoma popularno pitanje. Postoje brojni pristupi ovoj oblasti kao i terapijski postupci koji pozitivno utiču na proces starenja. Uklanjanje simptoma starenja, kao i potiskivanje tih simptoma ka sve starijoj dobi su samo neki od ciljeva za koje se nadamo da će biti ostvareni.

Kongres okupio svetske medicinske autoritete

Kongres je bio skup vrhunskih stručnjaka i naučnika iz Srbije, regiona Balkana i jugoistočne Evrope-SEE i iz sveta. Oblasti njihove ekspertize pokrivale su različite a istovremeno komplementarne teme kao što su fiziologija starenja, najsavremenije hirurške procedure, ishrana, suplementi, estetika i anti-aging, određeni domeni restorativne i regenerativne medicine, ginekologija, do prirodnih lekovitih sredstava kao što su lekovita voda, medicinski gas i medicinski peloid, koji se koriste vekovima.

Posebnu vrednost Kongresu, svojim aktivnim učešćem, kao prezenteri i učesnici, kroz posebno organizovane prezentacione forme, dali su i široka grupa medicinskih stručnjaka čija posebna znanja i veštine daju nemerljiv doprinos ukupnim rezultatima a među njima bili su i svetski autoriteti: akademik dr Claude Dalle, predsednik WOSAIM – Svetske Asocijacije Estetske i AntiAging medicine; prof. dr Constantino Balestra, potpredsednik DAN Europe, Direktor Laboratorije za Integrativnu Fiziologiju, Univerzitet Haute Ecole Brussels-Brabant; prof. dr Marijan Novaković, predsednik Srpskog Udruženja za plastičnu, rekonstuktivnu i estetsku hirurgiju, prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične i rekonstuktivne hirurgije; prof. dr Miroslav Đorđević; prof. dr Aleksandar Ljubić, zamenik generalnog sekretara Svetske Asocijacije za Perinatalnu medicinu; prof. dr Boban Đorđević specijalista plastične rekonstruktivne hirurgije, prof. dr Sotiris Tsioumas, hirurg oftalmolog; prof. dr Ana Jovanović, ginekolog, dr Ana Gifing specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, prof. dr Jagoda Jorga specijalista higijene i ishrane, prof. dr Aleksandar Todorović, specijalista estetske stomatologije, prof. dr Ioanna Batsialou specijalista estetske i anti-aging medicine, mezoterapije i fizikalne medicine i rehabilitacije; dr Jasmina Lalošević, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i anti-aging medicine, dr Saša Plećević, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, prof. dr Danijela Pecarski specijalista farmakologije; dr Milka Popović, specijalista biohemije, dr Zlata Jovanović Ignjatić specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, kvantne medicine, akupunture i homeopatije, dr Slobodan Dunjić; Verica Todorović, spec. strukovni nutricionista i fitoterapeut još preko 30 autoriteta iz Srbije i regiona.

O čemu se najviše govorilo?

Stručnjaci su međusobno razmjenjivali znanje, iskustva i rezultate rada. Na tom putu treba u najvećoj mogućoj meri da koristimo dostignuća savremene medicinske i biomedicinske tehnologije, farmaceutike i kozmetologije, uključujući tehničku podršku, medicinu, dodatke i kozmetiku. Bilo je reči o: estetskoj dermatologiji i hirurgiji, estetskim procedurama u anti-aging medicini, regenerativnoj medicini, najnovijim trendovima u suplementaciji, o genitalnoj rejuvenaciji i kozmetskoj ginekologiji, Ishrani u anti-aging i estetskoj medicini, prirodnim lekovitim faktorima u očuvanju zdravlja, anti-agingu i savremenoj kozmetologiji, suplementima i hormonima u anti-aging i estetskoj medicini, hiperbaričnoj medicini u funkciji zdravlja...

- Sve pomenuto sa zajedničkim je ciljem uklanjanja neželjenih znakova starenja, ispravljanja i poboljšanja estetike određenih delova tela, odlganja pojave znakova starenja i nepovratnih promena u ljudskom telu, očuvanja kognitivnih sposobnosti, osiguranja potentnosti uz produženje trajanja života. Izazov je veliki, očekivanja još veća. Potrebno je da udružimo snage i zajedno nastavimo da se suočavamo sa izazovima u ovoj globalnoj, dinamičnoj i brzo rastućoj oblasti medicine i zdravlja - zaključio je prof. dr Tomislav Jovanović, predsednik naučnog odbora kongresa i predsednik Srpske asocijacije anti-aging lekara specijalista.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još