Rast vrednosti dinara iznuđena mera

BEOGRAD, 2. jula 2007. (Beta) - Ekonomista Milan Kovačević ocenio je danas da je rast vrednosti dinara u odnosu na evro ovih dana "iznuđena mera" Narodne banke Srbije (NBS), koja time štiti privredu od "inflatornog budžeta" za ovu godinu.

Kovačević je agenciji Beta rekao da je na rast vrednosti dinara u odnosu na evro, koji se prema današnjem zvaničnom kursu NBS otkupljuje za 78,43 dinara, a prodaje za 78,9 dinara, posledica "manjeg ostavljanja deviza u deviznim rezervama" NBS u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period 2006. godine.

On je dodao da "priča da se NBS povukla sa deviznog tržišta ne drži", jer je ona još uvek "najvažniji igrač, čije kupovine i prodaje imaju uticaj na devizno tržište".

"Da je drugačije, kurs dinara kretao bi se u suprotnom pravcu, te NBS to prosto mora da radi, jer kad bi dinar, koji se sada u većoj meri nudi na tržištu nego što se traži, držala u deviznim rezervama, izazvala bi inflaciju", precizirao je ekonomista.

Kovačević smatra da "veštačkim dizanjem vrednosti dinara, NBS štiti privredu od inflacije, na šta je prinuđena zbog inflatorno kreiranog budžeta Srbije za ovu godinu".

Prema njegovim rečima, centralna banka i nema mnogo mehanizama da odbrani vrednost dinara, jer su devizne rezerve ionako previsoke, kao i kamatne stope.

Kovačević je ocenio da bi "možda bolja mera bila da je NBS odlučila da smanjuje (referentnu) kamatnu stopu", koja bi oborila i ostale kamatne stope na bankarskom tržištu.

Kovačević je zaključio da je postojeća situacija na deviznom tržištu "jednako nepovoljna i za izvoznike i za one koji srpsku robu prodaju na našem tržištu", jer je privreda u ovim uslovima kursa dinara još uvek dugoročno nekonkurentna, a privredni rast otežan.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.