PLAŠITE SE STOMATOLOGA? Zubar može da "namiriše" vaš strah

Stomatolozi, naime, mogu da "namirišu" stres pacijenta, što onda negativno utiče na njihov rad, tvrdi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Chemical Senses.

To je posledica hemijskih signala koje odašiljemo svojim telesnim mirisom, pa se može reći da se strah može "namirisati" ili, u ovom slučaju, da se anksioznost može osetiti kroz miris. Naučnici još nisu sasvim sigurni kako ti signali utiču na ljude, ali tvrde da emocije mogu da se prenose kroz miris.

U studiji su učestvovala 24 studenta stomatologije, koji su morali da daju po dve svoje majice: jednu koju su nosili tokom nekog stresnog ispita i jednu koju su imali tokom ležernog predavanja. Miris majica je potom maskiran jedinjenjem zbog koga se više nije odmah mogao raspoznati originalan miris, ali su originalni mirisi i dalje ostali prisutni.

Majice su potom stavljene na lutke na kojima je druga grupa od još 24 studenta trebalo da vežba popravljanje zuba. Profesori su gledali i ocenjivali. Studenti koji su popravljali zube lutkama sa "stresnim" majicama dobili su lošije ocene i bili su manje uspešni od druge grupe studenata.

Iako iskusni zubari možda ne bi imali iste rezultate kao i studenti, ovo je, smatraju naučnici, mali ali važan dokaz da čak i mala doza nervoze i anksioznosti može da podstakne lučenje mirisa koji utiče na ljude oko nas.

To ne mora da bude slučaj samo kod zubara. Isti scenario je moguć i kad student sedi i piše ispitni rad pored drugog studenta koji je nervozan ili na pregledu kod nekog drugog lekara.

A da anksioznost nekih ljudi prilikom odlaska kod zubara nije izmišljena stvar, potvrđuju i razne prethodne studije.

Izvor: Geek.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još