PERSONA NON GRATA: Bivši operativac tajne službe otkriva zbog čega je Soraji zabranjen ulazak u Srbiju

Naime, Soraja nije mogla da se iz Crne Gore ukrca u avion za Beograd, jer je označena kao visokorizična osoba koja bi mogla da naruši javni poredak ili bezbednost Srbije i njenih građana.

- Soraja je pre nekoliko dana krenula iz Crne Gore za Beograd, ali nije mogla da uđe u avion jer su joj već prilikom kontrole pasoša rekli da se pojavio problem. Tačnije, saopšteno joj je da je označena kao visokorizična osoba jer se njeno ime našlo na spisku bezbednosno-interesantnih lica. Odmah je pozvala svog advokata i rekla mu kako stoje stvari i da sredi problem kako zna i ume - rekao je izvor blizak starleti.

- Međutim, njen advokat joj se veoma brzo javio i poručio da ne može da joj pomogne i da će zabrana dugo trajati, sve dok bude trajala sumnja srpske policije da je Vučelićeva u kontaktu sa kriminalcima iz regiona - dodao je izvor, dok je Božidar Spasić, bivši visoki funkcioner jugoslovenske tajne policije, objasnio kako je Soraja Vučelić dospela na spisak bezbednosno-interesantnih osoba.

- Ministar unutrašnjih poslova pre tri meseca je potpisao nalog u kojem je tražio da mu službe dostave spisak lica iz Crne Gore i regiona koja se bave kriminalnim radnjama. Ime Soraje Vučelić se verovatno tu našlo zbog sumnje da je povezena sa kriminalcima, ili zbog sumnje da je učestvovala u kriminalnim radnjama. Da naša policija ima čvrste dokaze protiv Vučelićeve, toga dana bi je pustili da se ukrca u avion, a onda bi je u Srbiji uhapsili - kaže na početku razgovora Spasić i objašnjava kolike su Sorajine šanse da bude skinuta sa spiska visokorizičnih osoba.

- Kada je reč o takvom vidu zabrane, ona može trajati beskonačno ili dok se ne ustanovi da je prestala da se bavi radnjama koje policiji smetaju. Moguće je da je Vučelićeva na listu dospela jer policija sumnja da ona služi kao neko ko prenosi informacije kriminalcima. Takođe, mogla bi da uđe u Srbiju uz specijalnu dozvolu ministarstva, ako bi se desio smrtni slučaj u njenoj porodici, ali bi taj boravak bio vremenski ograničen - rekao je Spasić i objasnio da su male šanse da Vučelićeva preko veze bude skinuta sa spiska.

- Budite sigurni da je ona pokušala da pozove sve uticajne ljude koje poznaje da urgira kako bi je skinuli sa spiska. Ali to joj neće pomoći, a ovu zabranu je potpisao lično ministar unutrašnjih poslova, a samo on može i da je skine sa tog spiska. Često se desi da neko prijavi lice iz pakosti i zlobe i da policija to lice stavi na spisak, bez ikakve provere. Međutim, to ovde nije slučaj - zaključuje na kraju Spasić.

Inače, Soraji Vučelić je zabranjen ulazak u Srbiju po Zakonu o strancima, na osnovu kojeg se bez posebnog obrazloženja ulazak u zemlju može zabraniti stranim državljanima u cilju zaštite javnog poretka ili bezbednosti Srbije i njenih građana. Spisak postoji odranije, ali je on nedavno proširen i tada je na njega dospelo i Sorajino ime. Imena u registru su tajna i čak se ni osobe koje su na spisku ne obaveštavaju o tome, već one tek kada se pojave na graničnom prelazu saznaju da ne mogu u Srbiju.

Izvor: Alo!
Foto: sorajavucelic/Instagram

Pogledajte još