Dan Republike Italije obeležen u Beogradu

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo izrazio je zadovoljstvo što prvi put u Beogradu slavi nacionalni praznik istakavši da ga često, otkako se kao diplomata vratio u Srbiju, pitaju šta se promenilo u našoj zemlji.

- Prisećao sam se kako sam šetao Beogradom i Novim Sadom, obilazio Studenicu, razgovarao sa mladima u Kragujevcu... Tada sam govorio da je Srbija Evropa, a to mislim i danas - rekao je Kašo.

Ambasador je naglasio da je Italija među prvima govorila o evropskoj perspektivi Srbije i pozdravio to što je naša zemlja započela pregovarački proces sa EU.

- To je težak proces, ali vama dostupan. Reforme su u vašem interesu i mi smo tu da vas podržimo, samo vas molimo jedno - pomozite nam da vam pomognemo - poručio je Kašo.

U rezidenciji italijanskog ambasadora povodom Dana Republike priređena je izložba "Živeti na italijanski način" koja predstavlja spoj slikarstva, filma, dizajna i gastronomije Italije.

Postavku čini izložba slika "Gole maske. Omaž Luiđiju Pirandelu u Srbiji", zatim najbolji filmovi prikazani tokom Nedelje italijanskog filma u svetu.

Takođe, podseća se da je prvi Dan italijanske nauke u Beogradu obeležen izložbom "Fermijevo nasleđe", a izloženi su projekti i ideje za Dan italijanskog dizajna.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još