VANJA UDOVIČIĆ UGOSTIO LORU FLESEL: Francuska ministarka sporta u dvodnevnoj poseti Srbiji

Ministar Udovičić u avgustu 2017. godine tokom boravka u Parizu sastao se sa ministarkom Flesel, razgovarao o formalizaciji saradnje dve strane u oblasti sporta i posetio Nacionalni institut za sport (INSEP). Ova poseta francuske delegacije Srbiji je rezultat upravo tog dogovora o realizaciji saradnje.

Prvi dan posete počeo je sastankom dvoje ministara i članova delegacija, koji je održan u Palati Srbija. Tokom bilateralnog sastanka ministri su razmenili iskustva u radu, razgovarali o sistemu sporta u Francuskoj i Srbiji i o jačanju i novim mogućnostima saradnje kroz zajedničke projekte.

Nakon toga potpisan je sporazum o saradnji između francuskog Nacionalnog instituta za sport (INSEP) i Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, koji su potpisali direktori Gani Jaluz i Goran Bojović.

- Za ministra omladine i sporta ne postoji veća čast nego da u istom danu primi tri velika svetska i olimpijska šampiona. Više od osam medalja su osvojili na OI i SP, zato sam uzbuđen. Razgovarali smo o aspektima unapređenja u sportu i omladini, kako da zajedničkim snagama na evropskom tržištu ostvarujemo bolje rezultate - rekao je Udovičić.

On je dodao da se sporazumom otvaraju vrata za razvoj i konekciju sportista, kao i širenje sportskog turizma.

- Plan je da se po jednom godišnje organizuju prijateljske utakmice reprezentacija u Srbiji i Francuskoj, na taj način želimo da istanemo dugo prijateljstvo dve zemlje i pošaljemo znak da je Francuska stabilan partner Srbiji. Možemo mnogo toga da naučimo od svetske sile kao što je Francuska - naveo je Udovičić.

Francuska ministarka sporta Flesel naglasila je da Srbija dala veliku podršku Francuskoj u kandidaturi za organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine.

- Potpisali smo sporazum koji nam omogućava da unapredimo saradnju i razmenimo znanje. Francuska i Srbija su dve velike nacije. Imamo brojne smernice i velike projekte sa prijateljem i ministrom Vanjom Udovičićem - rekla je ministarka Flesel.

Lora Flesel je ministarka sporta u Vladi Republike Francuske od maja 2017. godine i najtrofejnija francuska olimpijka svih vremena, sa pet osvojenih olimpijskih medalja u mačevanju. Nosilac je mnogobrojnih priznanja i odličja, 18 puta prvakinja Francuske, šestostruka svetska prvakinja, prvakinja Evrope u sportskoj disciplini “mač”.

U nastavku posete, ministri i delegacije obišli su Zavod za sport i medicinu sporta na Košutnjaku, a zatim su na SRC Tašmajdan prisustvovali prijateljskom vaterpolo meču ženskih reprezentacija Francuske i Srbije.

Tokom prvog dana posete sa ministrima su bili državni sekretari Predrag Peruničić i Darko Stanić, pomoćnik ministra za sport Darko Udovičić, ambasador za sport iz Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Francuske Filip Vinogradof, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni i ostali saradnici.

Izvor: Novosti
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još