K-87: Đorđević naredio da leševe zakopamo u Batajnici

HAG, 17. maja 2010. (Beta) - Zaštićeni svedok K-87 izjavio je u ponedeljak pred Tribunalom u Hagu da mu je u proleće 1999. godine policijski general Vlastimir Đorđević naredio da leševe dopremljene sa Kosova zakopa u bazi MUP Srbije u Batajnici.

K-87 jedan je od poslednja tri svedoka na suđenju generalu Đorđeviću, bivšem načelniku Resora javne bezbednosti MUP Srbije optuženom za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999. godine.

Svedok, iz čijih reči proizlazi da je bio šef tehničke službe u bazi Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije u Batajnici, izjavio je da ga krajem aprila 1999. general Đorđeviću telefonom pozvao da dođe u njegovu kancelariju. Prethodno je u bazu stiglo nekoliko kamiona.

"Došao sam u kancelariju generala Đorđevića. Bili smo nasamo, on i ja. Rekao mi je gde bi trebalo da bude lokacija... On je odredio lokaciju na kojoj treba da se sahrane tela - iza strelišta u centru 13. maj u Batajnici", rekao je K-87.

Po rečima svedoka, Đorđević se pri izdavanju naređenja pozvao na "šefa". Na pitanje tužioca ko je, po njegovom shvatanju, bio "šef", odgovorio je da je to mogao biti jedino tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković, ali ne i predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Pogledajte još