Vinarija Vizba Valandovo obeležava 70 godina postojanja

"Počeci datiraju dakle još iz doba bivše Jugoslavije. Vešti makedonski vinogradari i enolozi su shvatili da je Valandovo i okolina kraj koji ima najviše sunčanih dana tokom godine sa temperaturama i tlom pogodnim za uzgoj grožđa. U okruženju prelepih zasada vinove loze odlučeno je da se sagradi najpre mala vinarija, koja je vremenom rasla i razvijala se i širila svoje proizvodne kapacitete da bi danas predstavljala jednu od najmodernijih i najsavremenijih vinarija sa kapacitetom od petnaest miliona litara i vinograde koje se prostiru na čak hiljadu hektara. Vina vinarije Vizba se u celosti izvoze na tržiste Srbije, Hrvatska, Crne gore, Slovenije, Rusije i Nemačke. Vizba proizvodi stona i vrhunska vina sorti Cabernet, Merlo, Vranac, Pinot, Shardonay, Souvinjon, Žilavka, Smederevka, kao i razna Cuvee vina. U vinariji Vizba Valandovo postoji restoran i degustaciona sala koja može da primi 150 posetilaca, a u planu je da se na šest lokacija gde se nalaze vinogradi izgrade i smeštajni kapaciteti, nacionalni restorani, prodavnice poljoprivrednih proizvoda, sportski sadržaji i da se na taj način proširi priča i o vinskom turizmu", rekli su nam u Vinariji Vizba Valandovo.

Učesnici i gosti konferencije "Moja Kravica Food Talk 2018" imaće priliku da probaju vino "Car Dušan", a evo kako je došlo do ideje da se napravi upravo ovo vino:

"Car Dušan je srpski vladar koji je bio poznat kao veliki poznavalac i obožavalac vina i car koji je poštovao vino. On je posedovao podrume vina i čuveni „vinotok“ kojim se vino transportovalo od podruma do podruma. Najbolje crne sorte grozđa su upravo stizale iz Valandova pa je odakle „potekla“ i ideja o vinu pod imenom „Car Dušan“ koji se danas sa ponosom proizvodi i puni upravo u vinariji Vizba Valandovo. 2018. godine na Novosadskom poljoprivrednom sajmu Vinarija Vizba Valandovo je dobila povelju za kvalitet, a vina „Car Dušan“ su ocenjena visokim ocenama i dobili smo zlatnu medalju za Merlo, a srebrne medalje za Cabernet, Cuvee crveni i Cuvee beli."

Pogledajte još