SPREČITE NADUTOST I NESNOSAN BOL: 5 stvari koje morate da izbegavate ako imate zatvor

U nastavku pogledajte čime dodatno pogoršavate to stanje. Kada imate zatvor probave, ne biste smeli:

1. Da jedete procesuiranu hranu

Većina procesuirane hrane je puna sastojaka koji produžavaju njen rok trajanja, ali u isto vreme usporavaju prirodni proces varenja hrane u probavnom sistemu. Izbegavajte grickalice, slatkiše, gazirane sokove i ostale proizvode koji će samo pogoršati zatvor.

2. Da pijete alkohol

Alkohol izaziva dehidrataciju organizma, a ona pak pogoršava simptome zatvora stolice. Najbolje piće u tom trenutku je obična voda. Uz nju, isprobajte sok od šljiva.

3. Da konzumirate mnogo mlečnih proizvoda

Mlečni proizvodi kod mnogih izazivaju nadutost. Zbog nje ćete imati gasove, a oni mogu biti poprilično bolni i neugodni ako u isto vreme imate zatvor.

4. Da izbegavate telesnu aktivnost i vežbanje

Upravo je telesna aktivnost sjajan aktivator probave. Ljudi koji ne vežbaju i malo se kreću češće imaju problema s obavljanjem velike nužde. Vežbanje podstiče metabolizam i probavni sistem na rad i tako olakšava simptome zatvora.

5. Preterivati s laksativima

Na prvi pogled laksativi će se učiniti kao idealno rešenje za taj problem, ali neki od njih mogu izazvati više štete nego koristi. Vaše telo, tj. probavni sistem može da se navikne na stimulaciju laksativima ako ih koristite često i dugo.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.