Privreda i javna uprava na istom zadatku: Godina borbe protiv sive ekonomije (UŽIVO PRENOS KONFERENCIJE)

Nacionalna konferencija o sivoj ekonomiji ima za cilj da okupi državne zvaničnike, predstavnike poslovnih asocijacija, nevladinih organizacija i korporacija da podele svoja iskustva, znanja i rezultate istraživanja o svim aspektima sive ekonomije. Takođe predstavlja interdisciplinarni forum za istraživače, praktičare i edukatore da predstave i razmotre najnovija istraživanja, trendove i probleme, praktične izazove sa kojima se susreću i usvojena rešenja u oblasti sive ekonomije.

Konferenciju možete pratiti i preko Tvitera, pratite hešteg #SivaEkonomija.

9.30

Konferenciju je otvorio Zoran Đorđević, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je ukazao na najvažnije probleme sive ekonomije u Srbiji, ali i na rešenja. Ministar je prezentovao brojne uspešne rezultate  protiv sive ekonomije, i pozvao građane da veruju državi. Posebno je istakao da je neophodno zaustaviti odlazak naših mladih stručnjaka iz zemlje, na čemu vlasti intenzivno rade.

Publici su se zatim obratili  Njegova Ekselencija NJ.E. Dedjong JU, ambasador Republike Koreje u Beogradu 

  Aleksander Jung, stalni zamenik ambasadora Nemačke

i Milan Vujovićdirektor  marketinga za Adriatik region u kompaniji Samsung Electronics.

10.00

PANEL 1

 PODACI O SIVOJ EKONOMIJI I UTICAJ NA DRŽAVU, PRIVATNI SEKTOR I KOMPANIJE

Moderator: Amalija Pavić, AmCham

Učesnici:

Dragana Vujko, AmCham, Odbor za borbu protiv sive ekonomije

Goran Pekez, NALED, Savet za fer konkurenciju

Dragan Pušara, rukovodilac jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor

Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS-a.

Zbog porasta broja žalbi potrošača na kupovinu proizvoda bez garancije od neovlašćenih distributera i online prodavaca, Nacionalna organizacija potrošača Srbije kreirala je kampanju „Čuvaj se mačke u džaku – kupuj legalno“. Kampanja ima za cilj da edukuje potrošače o posledicama kupovine nelegalnih proizvoda i mogućnostima zaštite prava potrošača prilikom ovakvih kupovina. Kampanju su podržali Ministarstvo privrede, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i kompanija Samsung. Kakav uticaj siva ekonomija ima na državu, privatni sektor i kompanije saznali smo u našem prvom panelu.

Rezultati ankete prvog panela izgledaju ovako:

 

 

10.30 Coffee break 

 

11.00

Panel 2

UTICAJ SIVE EKONOMIJE NA BRENDOVE I POTROŠAČE

Moderator: Marina Kosanović 

Učesnici:
Aleksandar Vučić, CarGo
Milan Vujović, Samsung
Ivan Kordić, Gigatron
Dragan Penezić, BAT
Goran Papović, Nacionalna organizacija potrošača Srbije

Učesnici drugog panela razgovarali su o uticaju sive ekonomije na potrošače i brendove. Ivan Kordić, ispred kompanije Gigatron, istakao je da je najvažnije znati gde se kupuje proizvod-građani biraju crno tržište zbog niskih cena, ali na dugoročnom nivou ovaj postupak donosi više štete nego koristi. Panelisti su se složili da je siva ekonomija u Srbiji najizraženija u oblasti zapošljavanja, a to su potvrdili i rezultati ankete:

 

 

12.30

PANEL 3 

“1 na 1”

Moderator: Olivera Stefanović Stanković, PRoglasPR
Goran Kovačević, Naled

Kako je počela sistemska borba protiv sive ekonomije u Srbiji i koja je uloga NALED-a u tome saznali smo od gospodina Gorana Kovačevića. Kovačević je istakao da problem nisu porezi, već visoki para fiskalni nameti. Zaključio je da veruje državi i da se problemi sive ekonomije moraju rešavati brže.

13.00

Case Study: “Siva ekonomija u Srbiji” 

Dragana Stanojević, zamenik direktora USAID projekta Saradnja za ekonomski razvoj, govorila je o reformi inspekcijskog sistema- efektima, uticaju na sivu ekonomiju, i narednim koracima.

Ovo je ujedno bio poslednji panel za danas. Zahvaljujemo se svim govornicima koji su podelili svoja iskustva, znanja i rezultate istraživanja.

Vidimo se na nekoj od narednih konferencija posvećenoj borbi protiv sive ekonomije u Srbiji!

Autor: Nevena Milosavljević

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.