Održana konferencija „Privreda i javna uprava na istom zadatku: Godina borbe protiv sive ekonomije“

Nacionalna konferencija o sivoj ekonomiji okupila je državne zvaničnike, predstavnike poslovnih asocijacija, nevladinih organizacija i korporaciji koji su podelili svoja iskustva, znanja i rezultate istraživanja o svim aspektima sive ekonomije. Konferencija kao interdisciplinarni forum, pružila je mogućnost  istraživačima, praktičarima i edukatorima da predstave i razmotre najnovija istraživanja, trendove i probleme, praktične izazove sa kojima se susreću i usvojena rešenja u oblasti sive ekonomije.

Konferenciju je otvorio ministar za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Zoran Đorđević i tom prilikom izjavio da se Vlada Republike Srbije aktivno bavi rešavanjem problema sive ekonomije kao i da prema svim podacima sprovedene mere već donose pozitivne rezultate. Prema rečima ministra, najbitnije je da država u borbi protiv sive ekomonije ima podršku sudstva koji mora da obavlja svoj posao efikasno u skladu sa zakonom.

Borba protiv sive ekomije neće biti fokusirana samo na kažnjavanje poslodavaca, jer isplata velikih kazni može da dovede i do zatvaranja firme, što nikako nije cilj Vlade Srbije, već je fokus na preventivnom delovanju. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom pravde potrebno je regulisati i pojavu zastarivanja slučajeva nakon dve godine kako poslodavci ne bi prošli nekažnjeno”, istakao je Đorđević.

Direktor marketinga za Adriatik region u kompaniji Samsung Electronics Milan Vujović kazao je da gradjani imaju visok nivo tolerancije na robu na sivom tržištu jer je jeftinija zbog toga što se na nju ne plaćaju porezi, ali da to dugoročno i kupcima te robe donosi veliku štetu.

"Razvijamo aplikaciju za inspektore, gde će biti sve potrebne informacije i tutorijali o detaljnim koracima provere uređaja koji su za srpsko tržište i legalno kupljeni. Pozvao bih kompanije i proizvođače da nam se pridruže i da kreiraju i svoj sadržaj, koji će kroz aplikaciju biti podeljen sa inspektorima i biti od pomoći kada rade na terenu", rekao je Vujović i pozvao druge kompanije da to učine ili na neki drugi način pomognu da se spreči nelegalna prodaja robe.

Na otvaranju konferencije govorili su i ambasador Republike Koreje u Beogradu NJ.E. Dedjong JU i Aleksander Jung stalni zamenik ambasadora Nemačke

Kakav uticaj siva ekonomija ima na državu, privatni sektor i kompanije saznali smo tokom  prvog panela u kome su učestvovali: Dragana Vujko, AmCham  Odbor za borbu protiv sive ekonomije, Goran Pekez, NALED, Savet za fer konkurenciju, Dragan Pušara, rukovodilac jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor , Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS-a i moderator panela Amalija Pavić, AmCham.

Učesnici drugog panela  Aleksandar Vučić CarGo, Milan Vujović Samsung,  Ivan Kordić Gigatron , Dragan Penezić BAT i Goran Papović Nacionalna organizacija potrošača Srbije, razgovarali su o uticaju sive ekonomije na potrošače i brendove. Panelisti su se složili da je siva ekonomija u Srbiji najizraženija u oblasti zapošljavanja, a to su potvrdili i rezultati ankete.

U intervjuu “1 na 1” Goran Kovačević  NALED  sa moderatorom  Oliverom Stefanović Stanković, PRoglasPR, razgovarao je o počecima sistemske borbe protiv sive ekonomije u Srbiji i ulozi NALED-a u tome.

Program je zatvoren prezentacijom Dragane Stanojević, zamenika direktora USAID projekta Saradnja za ekonomski razvoj, koja je ukazala na reformu inspekcijskog sistema, i njegovom uticaju na sivu ekonomiju.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.