POGREŠNA UVERENJA SKUPO NAS KOŠTAJU: 5 mitova o kosi u koje ne treba verovati

Donosimo vam pet mitova o kosi, u koje ne bi trebalo da verujete:

1. Češljajte se češće, za zdraviji izgled kose

Na ovaj način samo ćete izgubiti još više kose u danu. Normalno je da vam tokom dana opadne oko 100-tinak dlaka, dok ćete preteranim češljanjem dovesti do većeg opadanja kose. Češljajte se samo kada je to potrebno, radi stilizacije vaše kose i češljajte se nežno!

2. Prirodno sušite kosu

Ovaj savet ste sigurno čuli često, a skorašnje istraživanje pokazalo je da prirodno sušenje kose može takođe imati negativan uticaj na dlaku. Feniranjem se oštećuje spoljašnji sloj dlake, a ako je kosa vlažna duže od sat vremena, to može oštetiti kvalitet dlake iznutra. Kosu bi najbolje bilo pustiti da se suši prirodno dok ne bude oko 75% suva, pa je zatim do kraja osušiti fenom, ali potrudite se da izaberete manju temperaturu.

3. Što češće se šišate, kosa će vam brže rasti

Kosa raste iz temena, pa samim tim učestalost šišanja nema veze s brzinom njenog rasta. Razlog zbog kog ste ovaj savet čuli toliko puta je to što redovno šišanje kose uklanja ispucale vrhove – najveće neprijatelje duge, zdrave kose. Ako redovno negujete kosu regeneratorom, maskom, uljem i drugim kozmetički preparatima, biće dovoljno da skratite vrhove na svaka 3 do 4 meseca.

4. Češće vezivanje kose pospešuje njeno opadanje

Ovo je samo delimično točno. Niski rep i opuštena punđa neće naštetiti vašoj kosi, ali ako često stežete kosu ona će više opadati.

5. Ispirajte šampon hladnom vodom za lepšu kosu

Ovaj mit temelji se na tome da će se hladnom vodom najbolje ukloniti mrtve ćelije s površine dlake, pa će kosa nakon toga biti glatka i sjajna, ali hladna voda ne prija živim ćelijama vaše dlake.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pexels

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.