Beograđani napravili najveći Muzej čokolade u Beču

Cilj muzeja je da se predstavi uska povezanost između istorije grada Beča i vekovnog razvoja čokolade. Aktuelna postavka eksponata u prvom delu muzeja govori sve o istoriji Maja, Asteka i drugih naroda koji su imali veliku ulogu u razvoju kakaoa. U bogatoj postavci se može videti i kako je zrno kakaoa došlo u Evropu i ko je bio zadužen za njegov dalji razvoj, odnosno kakvu je ulogu imala Habzburška monarhija u čokoladnom svetu.

U sledećoj prostoriji muzeja nalazi se velika tropska džungla koja odaje utisak prave plantaže na kojoj farmeri uzgajaju kakao. Specijalnom izgledu muzeja doprinose i mnogobrojne čokoladne figure iz oblasti kulture i istorije. Pojedine umetničke skulpture teške su i 350 kg.

Zanimljivo je da je ovo jedini muzej u Austriji sa potpuno novom digitalnom i personalizovanom tehnologijom.

Svi posetioci na ulazu u muzej dobijaju narukvice preko kojih mogu da se registruju. Igranjem i korišćenjem instalacija posetioci na zabavan i edukativan način saznaju sve o kakaou i čokoladi, te skupljaju poene preko kojih dobijaju određeni poklon i još mnogo zanimljivosti.

Zanimljivije je da su osnivači Muzeja brat i sestra, Bojan i Jovana Misaljević iz Beograda. Za samo šest meseci rada Muzej je već postao partner sa nekim od najvećih internacionalnih kompanija poput Bookinga, Airbnb-a, Merkura, Interkontinental Vienna, Wiener Linien, Museum of Illusion...

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.