Belo, crno, crveno

Pozitiv(no), negativ(no), crveno (Belo, crno, crveno), autora koncepcije izložbe Maje Škaljac Stanošević u Galeriji Singidunum

Fotografije Nebojše Babića, Aleksandra Kelića i Dragana S. Tanasijevića i video-rad na zadatu temu na koju su svoje odgovore dali umetnici ali i oni koji to nisu. Gosti su se uglavnom uklopili u priču i većina ih je došla obučena u nešto belo, crno ili crveno...

Izložbu je u prisustvu autorke i autora otvorila Zorica Đermanov, kustos galerije, pozdravivši goste i poželevši sreću koleginici povodom njene prve samostalne autorske izložbe, izrazila je uverenje da je ovaj projekat, koji je pripreman skoro godinu dana, odgovorio na zadatu temu. Maja Š. S.  zahvalila se svima koji su učestvovali u ovom projektu i ušli u ovu priču dajući pomoć i podršku ali i nadograđujući koncept izložbe kroz razmenu ideja povezujući individualne senzibilitete i osnovnu nit zadate teme.

Priznajem nisam imao hrabrosti, eskivirao sam kao siva kukavica da učestvujem u projektu kad je trebalo. Učinilo mi se da je tema prejaka, a ja preslab da kažem nešto o početku i kraju i svemu što se nalazi između. 

U likovnom smislu ovde imamo dve neboje i jednu boju (možda i prvu među jednakim). Koliko su neboje boje? Ako je odgovor negativan kako uopšte da uđemo u prodavnicu slikarskog pribora i materijala i kažemo: "Dajte mi crnu i belu boju! (ili šta već da kažemo - dajte mi crno i belo)." Ako je pozitivan, zašto onda crno-belu fotografiju nazivaju slikom. Ko greši? Odgovor je jedan jedini - Niko (Svi). 

To smo rešili, ali šta sa crvenom bojom. Koliko je ona boja ili samo boja, i šta je sve sadržano, šta znači, predstavlja, koliko i kakvih crvenih boja ima, kako je kada vidimo? Prva asocijacija na crvenu boju je ljubav (a u ljubavi ništa nije crno-belo). Došli smo eto tako do ljubavi, a kad se zaljubimo onda najčešće jednostavno na belom papiru crnom linijom nacrtamo srce i obojimo ga crveno. Posle to srce poklonimo nekome koga volimo i to je ljubav. 

Da sam znao da se može tako jednostavno reći nešto o belom, crnom i crvenom bilo bi mi mnogo lakše da napišem ovaj tekst i da ne pocrvenim kad mi kažu  - crni Dragane zašto si tako ubledio?!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još