DOKUMENTA O PRECIMA SADA NA INTERNETU: Arhiv Vojvodine digitalizovao matične knjige iz 18. i 19. veka

Arhiv Vojvodine uspeo je da digitalizuje Zbirku matičnih knjiga Vojvodine iz 18. i 19. veka i na taj način omogući korišćenje ovih podataka u digitalnom obliku. Građani će moći preko sajta www.arhivvojvodine.org.rs da potraže podatke o svojim precima unosom određenih parametara u pretraživač i pogledaju važne datume za svoju porodicu upisane u matične knjige rođenih, krštenih, venčanih i umrlih - srpskih pravoslavnih parohija, rimokatoličkih župnih ureda, evangelističkih župnih ureda, reformatskih župnih ureda i jevrejskih rabinata.

Kako je objasnio rukovodilac projekta Dejan Maoduš, ta arhivska građa obuhvata period 18. i 19. veka i 481 naseljeno mesto.

On dodaje da je osavremenjavanjem rada Arhiva paralelno sa razvojem novih tehnologija omogućena lakša dostupnost arhivske građe i objedinjenost kulturnog nasleđa, te da je na taj način sprečeno oštećenje ili nestanak arhivske građe.

Digitalizacija je realizovana u dve različite faze.

- Prva faza podrazumevala je lečenje i digitalizaciju arhivske građe. U te svrhe nabavljeni su skener knjiga i laboratorijski digestor. Pojedine matične knjige su zbog velikih oštećenja zahtevale složene konzervatorsko-restauratorske intervencije da bi radovi na digitalizaciji uopšte bili mogući, i kako bi im se, što je najvažnije, obezbedila trajna zaštita. Tretiranoj arhivskoj građi produženo je vreme trajanja, sačuvana celovitost i vraćen najpribližnije originalan izgled. Druga faza odnosi se na obradu skladištenih podataka, izradu aplikacije za pregledanje digitalizovanih podataka i unos podataka u unapred pripremljenu bazu - objašnjava Maoduš.

Sa aspekta zaštite, kako ističe Maoduš, na ovaj način trajno se obezbeđuje fizička zaštita materijala, odnosno same hartije, s obzirom na to da korisnici više nemaju pristup originalu već samo knjigama u digitalnom formatu (skenovima), a matične knjige u svom izvornom obliku čuvaju se u depou Arhiva.

Skenirano preko 470.000 dokumenata

Do sada je skenirano 473.519 hiljada dokumenata u okviru toga 52.113 knjiga koji podrazumevaju mesto, veroispovest, godinu i tip matične knjige. Sve kopije urađene su kao JPG fotografije i imaju zaštitu u vidu vodenog žiga.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još