Boškovski pravosnažno oslobođen

HAG, 19. maja 2010. (Beta) - Haški tribunal u sredu je pravosnažno oslobodio bivšeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije LJubeta Boškovskog krivice za zločine nad Albancima u leto 2001, a tadašnjeg policajca Johana Tarčulovskog je osudio na 12 godina zatvora.

Apelaciono veće Patrika Robinsona time je potvrdilo prvostepenu presudu Boškovskom i Tarčulovskom, odbacivši žalbe odbrane Tarčulovskog i tužilaštva. Sudije su utvrdile da je Tarčulovski kriv za ubistvo sedam civila, bezobzirno uništavanje 12 kuća i okrutni tretman pritvorenih albanskih meštana za vreme i posle napada makedonske policije na selo LJuboten kod Skoplja 12. avgusta 2001, tokom sukoba sa Albanskom nacionalnom armijom.

Prema presudi, nema dokaza da Boškovski, kao ministar, nije učinio sve što je mogao da sprovede istragu i kazni počinioce zločina. Pristalice Boškovskog koje su ispunile galeriju Tribunala, presudu su pozdravile aplauzom i klicanjem. U Hag je iz Makedonije specijalnim avionom stiglo oko 120 članova porodica i prijatelja optuženih, kao i novinara.

Tribunal je u julu 2008. oslobodio Boškovskog krivice za zločine nad albanskim civilima u selu LJuboten kod Skoplja u leto 2001, dok je Tarčulovskog proglasio krivim za kršenje zakona i običaja rata i osudio ga na 12 godina zatvora.

Pogledajte još