Čikaški hip-hop spektakl, Tit Andronik i Suđenje Hamletu na petom Šekspir festivalu

Ovo je samo deo bogatog programa petog Šekspir festivala koji će se, uz podršku UNIQA osiguranja, održati od 28. juna do 3. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima, Malom pozorištu “Duško Radović” i Akademiji umetnosti Novi Sad. Ulaznice za ovo jedinstveno dramsko iskustvo moguće je nabaviti po ceni od 500 do 900 dinara. Program će ove godine po prvi put biti proširen i Šekspirom za Veliku decu, za koji će ulaznice biti besplatne.

- Ove godine očekuju nas zaista iznenađujuće forme, koje najpoznatija Šekspirova dela smeštaju u današnjicu, u moderno doba. U Q-gents glavni akteri, prerušeni u žene i u savršenom ritmu nam pričaju priču o Dva viteza iz Verone. Ovaj mjuzikl potpisuju braća Q-Brothers, redovni izvođači na njujorškom Brodveju. U Please, continue, suđenje Hamletu za ubisto Poloniusa,vodiće pravi advokati i sudije. Konačnu presudu o njegovoj nevinosti doneće publika. Program će otvoriti predstava Tit Andronik Igora Vuka Torbice, koju su kritičari proglasili jednim od najznačajnijih dela prošle sezone - objašnjava Nikita Milivojević, direktor i idejni tvorac Festivala i dodaje da je ova godina nova jedinstvena prilika da domaća pozorišna publika pogleda najaktuelnije predstave savremene svetske produkcije posvećene Šekspiru.

Šekspir festival, jedinstven u ovom delu Evrope i osmišljen kako bi negovao dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, četvrtu godinu zaredom održava se uz pomoć i podršku UNIQA osiguranja.

- Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo doprineli da ovaj potpuno jedinstven festival i dramski događaj sezone, ponovo pronađe put do svoje verne publike. Za nas u UNIQA osiguranju, ova manifestacija je prilika da podržimo kulturu i pozorišnu scenu u Srbiji. Na taj način, ostajemo verni velikom i važnom zadatku – promociji pravih vrednosti i ulaganju u zajednicu u kojoj poslujemo. Posebno nam je drago što će ove godine, u okviru Šekspira za Veliku decu i deca imati priliku da upoznaju i zavole dela najznačajnijeg dramskog stvaraoca - izjavila je Sonja Marić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija UNIQA osiguranja.

Jelena Gavrić, producent Malog pozorišta Duško Radović rekla je da će kao prateći program Festivalu, od 30. juna do 2. jula biti izveden i Šekspir za veliku decu.

- Uz prethodnu rezervaciju karata, publika će moći besplatno da uživa u predstavama iz Engleske, Grčke i Srbije - istakla je ona i dodala da je najbolje vreme da se Šekspir predstavi deci u uzrastu od pet do sedam godina.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević bio je vođen idejom da se Vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

sekspirfestival.org

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još