NIJE VAŽAN SAMO IZGLED: Koja intimna frizura je najzdravija?

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo da što je više dlaka "tamo dole" - to bolje. U istraživanju je ispitano više od 7.500 muškaraca i žena o navikama vezanima za stidne dlake. Naučnici su otkrili da je bilo koja vrsta "doterivanja" povezana sa većim rizikom od polno prenosivih bolesti - poput herpesa, HPV-a, gonoreje i hlamidije.

Ukratko - najzdravije je ostaviti sve prirodno kako jeste.

- Stidne dlake postoje kako bi zaštitile kožu oko delova vagine, jer je koža tamo veoma osetljiva - kaže dr Donika Mur, ginekolog i predsednica "Safir Women’s Health Group".

Takođe, ona kaže da gust sloj dlake deluje poput štita, odnosno sprečava iritaciju intimnih delova do koje može da dođe trljanjem o grubu tkaninu.

S druge strane, dr Meri Džejn Minkin, profesorka na Jejlu, tvrdi da nema pouzdanih istraživanja koja govore koji je stil nošenja stidnih dlačica zdraviji od drugog. Međutim, kaže da konvencionalna mudrost često navodi ginekologe da sugerišu kako stidne dlake treba da ostanu neukroćene kakve jesu.

- Nema mnogo podataka, ali pretpostavlja se da stidne dlake sprečavaju trenje, kao i prljavštinu da dopre do genitalija. S razlogom imamo dlake na genitalijama. Međutim, ipak postoji jedna mana kad je reč o gustim, nedirnutim stidnim dlakama: veća je verovatnoća da dobijete stidne vaši. Od kada se češće otklanjaju stidne dlake, broj slučajeva sa stidnim vašima veoma je opao - kaže dr Mur.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još