Razvoj Srbije zasnivati na izvozu i konkurentnosti

BEOGRAD, 19. maja 2010. (Beta) - Razvoj Srbije treba da se zasniva na izvozu, poboljšanju konkurentnosti preduzeća i privrednog ambijenta, ulaganjima u inovacije i obrazovanje, preporučili su u sredu učesnici skupa u Savezu ekonomista Srbije o novom modelu ekonomskog razvoja.

Nova strategija razvoja do 2020. godine koju priprema Vlada Srbije, prema oceni ekonomista, mora da se zasniva na podsticanju investicija umesto na uvećanju potrošnje koja je proteklih godina najviše doprinosila privrednom rastu.

Predsednik Saveza ekonomista Dragan Đuričin upozorio je na opasnost od prevelikog spoljnjeg duga države i privatnog sektora, koji je skoro dostigao 80 odsto bruto domaćeg proizvoda. Đuričin je predložio da se ekonomski oporavak zemlje zasniva na jačanju sektora egergetike, prehrambene industruje i infrastrukture.

Direktor Republičkog zavoda za razvoj Edvard Jakopin je ukazao da su ograničenja za privredni opravak Srbije to što će u narednim godinama kapital biti skup i neće ga biti dovoljno na tržištu, kao i visok rizik zemlje. "Interni rizici su loša demografska slika, nedovoljno obrazovanje zaposlenih, migracije stanovništva, veliki javni dug i slaba veza između privrede i nauke", rekao je Jakopin.

Profesor Pravnog fakulteta Miroljub Labus je rekao da je lokacija zemlje komparativna prednost Srbije, dok je dvovalutni sistem, koji poskupljuje transakcione troškove, unutrašnja prepreka za ekonomski razvoj.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.