Toplomer za seksualni nagon

MONTREAL – Prema najnovijem naučnom istraživanju, termografija postaje najefikasniji metod dijagnosticiranja stepena seksualnog nagona i uzbuđenja kod žena i muškaraca. On je manje invazivan i neugodan od do sada poznatih metoda i jedini je test koji ne iziskuje fizički kontakt učesnika – seksualnih partnera.

Prema istraživanju urologa, ginekologa i seksologa Departmana za psihologiju i seksualno zdravlje Univerziteta McGill u Montrealu, u Kanadi, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem Žurnalu seksualne medicine, a čije delove prenosi časopis Sajens, termografija je jedini metod koji se može koristiti u dijagnozi seksualnih problema žena i muškaraca.

U stvari, žene i muškarci pokazuju vrlo slične promene u telesnoj temperaturi u trenutku seksualnog uzbuđenja. Ne postoji bitna razlika između polova kad je reč u vremenu potrebnom da se dostigne najviša telesna temperatura u seksualnom uzbuđenju.

“Koristeći termografiju takođe smo otkrili da subjektivno osećanje žene u seksualnom uzbuđenju u potpunoj je saglasnosti sa fiziološkim odgovorom genitalija; ovo otkriće dovodi u ozbiljnu sumnju uvreženo mišljenje da žena ne poznaje sopstveno telo”, izjavio je Tuuli Kukonen, profesor psihologije i seks terapeut sa Univerziteta Mc Gill, i vodeći autor najnovije studije.

Predviđam da će najznačajniji fiziološki pokazatelj seksualnog uzbuđenja za buduće dijagnosticiranje poremećaja u seksualnom nagunu i uzbuđenju žena biti upravo temperatura genitalija koju će pokazivati termografija“, smatra doktor Jichak Binik, profesor psihologije na Univerzitetu McGill i direktor Službe za seksualnu terapiju Medicinskog centra tog univerziteta

Reč je o pravoj prekretnici u istraživanju krvotoka kroz ženske genitalije i njegovom značaju za celokupno zdravstveno stanje žene”, primetio je doktor Irvin Goldstajn, glavni urednik Žurnala seksualne medicine (The Journal of Sexual Medicine).

“Neka ranija testiranja bila su invazivna i uključivala su stavljanje mernih instrumenata u različite delove genitalija što je često uticalo i na samo seksualno uzbuđenje. Termografija sada ne iziskuje takve zahvate i stvarno je ‘prijatelj ženskog organizma'”, naglašava Goldstajn.

Istraživači takođe naglašavaju da termografska metoda prva u istoriji medicine omogućava da se otkrije da li je blokada u krvotoku uzrok seksualne disfunkcije žena i svakako će pomoći da se identifikuju pacijentkinje kojima bi pomogli vazoaktivni lekovi slični onima koji se prepisuju muškarcima sa erektilnom disfunkcijom zbog suženih krvnih sudova. 

19. maj 2010. (FoNet)