Toplomer za seksualni nagon

MONTREAL - Prema najnovijem naučnom istraživanju, termografija postaje najefikasniji metod dijagnosticiranja stepena seksualnog nagona i uzbuđenja kod žena i muškaraca. On je manje invazivan i neugodan od do sada poznatih metoda i jedini je test koji ne iziskuje fizički kontakt učesnika - seksualnih partnera.

Prema istraživanju urologa, ginekologa i seksologa Departmana za psihologiju i seksualno zdravlje Univerziteta McGill u Montrealu, u Kanadi, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem Žurnalu seksualne medicine, a čije delove prenosi časopis Sajens, termografija je jedini metod koji se može koristiti u dijagnozi seksualnih problema žena i muškaraca.

U stvari, žene i muškarci pokazuju vrlo slične promene u telesnoj temperaturi u trenutku seksualnog uzbuđenja. Ne postoji bitna razlika između polova kad je reč u vremenu potrebnom da se dostigne najviša telesna temperatura u seksualnom uzbuđenju.

"Koristeći termografiju takođe smo otkrili da subjektivno osećanje žene u seksualnom uzbuđenju u potpunoj je saglasnosti sa fiziološkim odgovorom genitalija; ovo otkriće dovodi u ozbiljnu sumnju uvreženo mišljenje da žena ne poznaje sopstveno telo", izjavio je Tuuli Kukonen, profesor psihologije i seks terapeut sa Univerziteta Mc Gill, i vodeći autor najnovije studije.

"Predviđam da će najznačajniji fiziološki pokazatelj seksualnog uzbuđenja za buduće dijagnosticiranje poremećaja u seksualnom nagunu i uzbuđenju žena biti upravo temperatura genitalija koju će pokazivati termografija", smatra doktor Jichak Binik, profesor psihologije na Univerzitetu McGill i direktor Službe za seksualnu terapiju Medicinskog centra tog univerziteta

"Reč je o pravoj prekretnici u istraživanju krvotoka kroz ženske genitalije i njegovom značaju za celokupno zdravstveno stanje žene", primetio je doktor Irvin Goldstajn, glavni urednik Žurnala seksualne medicine (The Journal of Sexual Medicine).

"Neka ranija testiranja bila su invazivna i uključivala su stavljanje mernih instrumenata u različite delove genitalija što je često uticalo i na samo seksualno uzbuđenje. Termografija sada ne iziskuje takve zahvate i stvarno je 'prijatelj ženskog organizma'", naglašava Goldstajn.

Istraživači takođe naglašavaju da termografska metoda prva u istoriji medicine omogućava da se otkrije da li je blokada u krvotoku uzrok seksualne disfunkcije žena i svakako će pomoći da se identifikuju pacijentkinje kojima bi pomogli vazoaktivni lekovi slični onima koji se prepisuju muškarcima sa erektilnom disfunkcijom zbog suženih krvnih sudova. 

19. maj 2010. (FoNet)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.