ZASTRAŠUJUĆI PODACI: Svaka treća žena u Srbiji žrtva je fizičkog nasilja

- U proseku svakih 10 dana je ubijena po jedna na žena, a od svih njih je samo 10 odsto zatražilo pomoć ili prijavilo nasilje - navela je Lončar na Konferenciji “Partnerstvom u borbi protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno-zasnovanog nasilja" koja je održana u ambasadi Francuske.

Kako je dodala, prema anketama 65 odsto žena i dece migranata, koje su prošle kroz Srbiju, bilo je ranije izloženo nasilju, a samo jedna petina znala je kome treba da prijavi nasilje.

Podsetila je da je prošle godine usvojen Zakon o porodičnom nasilju, kao i da će od septembra početi primena novog Zakona o strancima.

Lončar je istakla da Koordinaciono telo uspešno sarađuje sa nevladinim organizacijama koje se bave borbom protiv nasilja i trgovine ljudima, ukazujući da je multisektorski rad neophodan za dalji napredak.

Direktorka udruženja za borbu protiv trgovine žena "Atina" Mirjana Savić smatra da nema rodne ravnopravnosti bez ravnopravnosti u društvu, kao i da neće biti napretka “ako se ne pobunimo protiv nasilja”.

"Atina" je, kako je navela, za 15 godina rada pružila podršku za više hiljada žena i devojčica koje su bile žrtve trgovine ljudima.

Posebno se osvrnula i na migrante kao izbegličku populaciju.

- Od 162 ispitane žene, većina njih je rekla da je trpela partnersko nasilje, ali i nasilje krijumčara - navela je Savić, ukazujući da te žene imaju visoku toleranciju na bol i nasilje.

Navela je primer da je jedna migratkinja rekla da je udata sa devet godina, a prvo dete je rodila sa 11.

Gordana Stefanović iz kancelarije Zaštitnika građana je rekla da se ta institucija tim problemom bavi u cilju smanjenja nasilja na minimum.

- Zaštitnik građana u okviru svojih mehanizama može da preporuči nadležnim institucijama - vladi, skupštini... šta može da se promeni u sistemu u cilju poboljšanja situacije - navela je Stefanović.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini istakao je da je “Francuska sada i uvek” uz Srbiju i da će joj i dalje pružati pomoć u borbi protiv nasilja i svim oblicima organizovanog kriminala među kojima je i trgovina ljudima.

On smatra da način na koji se Srbija bori protiv nasilja može da se još poboljša, pohvalivši rad "Atine".

Na konferenciju su predstavljeni podaci prema kojima su 35-40 hiljada žena u Francuskoj žrtve seks trafikinga, od kojih je 90 odsto njih pod kontrolom kriminalnih grupa.

Skoro 10.000 žrtava su mlađe od 18 godina, a 92 odsto su žene.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.