Sportski žurnal proslavio 20. rođendan

U sve surovijem medijskom svetu vredan isticanja je svaki jubilej, pogotovo ako se uz slavljenika može prikačiti svaki pozitivan superlativ. Baš je takav slučaj sa „Sportskim žurnalom“, čedom medijskog giganta „Politika“ koje je u ponedeljak 17. maja proslavilo dvadeseti rođendan.

Impozantna je bila slika hola „Politike“ u ponedeljak uveče. „Žurnal“ je na jednom mestu okupio sam krem srpskog sporta. Našlo se tu toliko sportskih velikana – Dragan Džajić, Dušan Vujošević, Vlade Divac, Predrag Danilović, Jasna Šekarić, Dragan Kapičić, Aleksandar Šoštar, Aleksandar Stanojević, Stevan Stojanović...Svi oni, i mnogi drugi, svojim prisustvom su odali priznanje stotinama novinara i saradnika koji su za ovih dvadeset godina „Žurnal“ učinili apsolutnim liderom sportske štampe kako to, sasvim realno i bez lažne skromnosti, piše svakog dana na naslovnoj strani.

Sve je krenulo u jako turbulentnom periodu, kada je šibica zla počela da pali plamen na prostoru bivše Jugoslavije. Ni to, međutim, nije nateralo vredne „sedmosilaše“ da dignu ruke od onog što su zamislili. Prilagodili su „Žurnal“ novonastalim okolnostima, pregurali i sankcije i bombardovanje, promene političkih sistema, ostavši dosledni misiji da njihov list uvek bude glasnik svega važnog što se dešava u fudbalu, košarci, ali i mnogo manje popularnim sportovima, da bude na licu mesta kad su u pitanju Partizan, Crvena zvezda, elitna evropska i svetska takmičenja, ali i da isprati klubove u najnižim, opštinskim ligama u kojima su, neretko, ljudi koji celog sebe predaju sportu iz čiste ljubavi.

„Sportski žurnal“ je bio u pelenama dok je šampionska generacija fudbalskog kluba Crvena zvezda rušila prepreke na pohodu do evropskog, kasnije i svetskog trona, zato veza između „Žurnala“ i crveno-belih ima posebnu simboliku.
„Verni sam čitalac Žurnala od prvog broja“, otkrila je za naš portal treća Zvezdina zvezda i najbolji fudbaler svih vremena na ovim prostorima, Dragan Džajić:
- On je bio vrlo korektan i kad sam ja lično u pitanju i kad se radi o mom klubu. Žurnal je uvek znao da istakne ono što je bitno za čitaoce i da lepo opiše svaki događaj, koji god sport da je u pitanju. Što se tiče šampionske generacije Crvene zvezde, saradnja sa Žurnalom je u tom periodu bila izuzetno dobra – to je i realno. Žurnal je prepoznao ono što smo stvarali i dao nam je dosta prostora da se hvalimo. Želim mu da nastavi u ovom ritmu i da doživi sto godina.

Može se reći da je to zajednička želja svih onih koji su uveličali proslavu Sportskog žurnala, ali i čitalačke populacije koja se i dalje svakim danom povećava.

Gde god da se pojavi, Jasna Šekarić pleni šarmom, pa je tako bilo i na proslavi „Žurnala“. Specijalno za portal „Nadlanu“, već decenijama naša najbolja sportistkinja se rado setila svog uspona koji je počeo još pre nego što je „Žurnal“ nastao, a od 1990. putevi uspeha su se ukrstili.
- Sportski žurnal doživljavam kao jednog velikog prijatelja. Uvek je bio tu kada je trebalo da se piše o radostima koje su se dešavale, ali je isto tako bio tu i kada je bilo teško, kada je trebalo pomoći i pisati o nevoljama i problemima. I u dobru i u zlu, Žurnal je uvek tu, poetski se izrazila Jasna.

Doajeni novinarstva, od Zorana Popovića do Miodraga Simeunovića, urednika sa najdužim stažom u dva mandata, kormilarili su Žurnalom u ovih dvadeset godina, odnedavno u kancelariji sa natpisom „glavni i odgovorni urednik“ sedi Predrag Sarić. Najmlađi „glodur“ od osnivanja lista dolazi iz sveta košarke, šta drugo da poželimo njemu i njegovom brojnom timu u pohodu ka novim jubilejima nego – zakucavanja „ala Džordan“, prodore u stilu Medžika, i, naravno, „Kecmanovske“ dalekometne pogotke.

Milan Ćunković

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.